UPDATE: Sorina Pintea a precizat că aceste produse sunt folosite într-o primă etapă de dezinfecţie, iar dacă procedurile sunt respectate întocmai nu reprezintă un pericol pentru pacienţi.
Ministrul Sănătății a explicat că nu este vorba despre dezinfectanţi diluaţi, ci produse neconforme pentru anumite tipuri de acţiune, mai exact cea fungicidă.
Totodată, Pintea a spus că nu există nicio legătură între ceea ce s-a întâmplat la Institutul „Marius Nasta”, unde mai mulţi pacienţi au murit după ce s-au infectat cu acinetobacter, şi aceşti dezinfectanţi neconformi.
„Ce s-a întâmplat la Marius Nasta a fost un caz de focar de infecţie pe care spitalul l-a raportat, lucru absolut normal. În toate spitalele din lumea aceasta există infecţii, acestea se raportează, problema României la un moment dat a fost că aceste infecţii nu se raportau. Anul trecut, numărul acestor infecţii s-a dublat şi eu am spus că mă bucur. Asta înseamnă că am început să raportăm, să fim serioşi”, a afirmat Pintea.
De asemenea, Sorina Pintea a precizat că dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare privind distrugerea microbilor au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară.
„Pot să vă spun că sunt în peste 30 de spitale din toată ţara, dar repet în momentul în care s-a constatat această neconformitate s-a reverificat şi apoi s-a dispus retragerea acestor produse. Analizele au fost făcute din proprie iniţiativă, noi efectuăm controale tematice, noi am spus că ne interesează siguranţa pacienţilor, se pare că nu am fost luaţi în serios de către anumiţi producători şi distribuitori”, a declarat Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Sănătăţii.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
„Având în vedere că există deja o anchetă în curs, există deja deschis un dosar penal, pot doar să vă spun că în cursul anului trecut inspectorii sanatari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au prelevat probe de produse biocide cu aplicaţie în sectorul medical. Este vorba despre un control pe care inspectorii DSP l-au făcut privind aceste aspecte. S-au analizat 15 produse biocide. În urma analizei au fost constatate neconformităţi la trei produse. Am refăcut aceste analize, neconformităţile au persistat. Prin urmare am demarat controale la firmele care au furnizat aceste biocide. Pentru că aceste controale nu au putut fi finalizate, întrucât nu s-au găcit la faţa locului persoane sau depozitele erau închise, Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere în acest sens, în data de 10 ianuarie. Neconformităţile au ieşit la fungicide, prin urmare aceste produse mai există (în spitalele din România n.red.), noi am ridicat doar nişte mostre. Dosarul penal deschis acum va scoata în evidenţă faptul că, dacă aceste aspecte se confirmă sau nu la toate loturile, la tot ce s-a produs de către aceste firme. (…) Produsele despre care vorbim erau biocide de primă etapă, prin urmare dacă se respectă procedurile întocmai, aceste biocide nu ar trebui să influenţeze negativ. Dar sunt nişte neconfomităţi pe care noi trebuia să el sesizăm, ca acestea să fie verificate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o intervenţie telefonică la România TV.