Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, este implicat într-un scandal teribil, duoă ce a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce săruta o consilieră pe nume Gina Coladangelo. Ministrul este căsătorit de 15 ani și este și tatăl a trei copii.
Fosta lobbyistă Coladangelo fusese angajată în poziţia de consilier anul trecut, chiar de către ministrul Sănătății. Potrivit informațiilor oficiale, Coladangelo lucrează ca director neexecutiv la Ministerul Sănătăţii din septembrie 2020, însă nu a existat nicio evidență publică a numirii sale.
”Recunosc că am încălcat consemnele de distanţare socială în aceste circumstanţe”, a declarat Hancock într-un scurt comunicat.
”Am dezamăgit oameni şi îmi pare foarte rău. Rămân concentrat pe munca de a scoate ţara din pandemie şi aş fi recunoscător pentru respectarea vieţii private a familiei mele pe acest subiect personal”, a adăugat el.
”Prim-ministrul a acceptat scuzele ministrului sănătăţii şi consideră subiectul încheiat’” a reacţionat purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson, citat de Reuters. Întrebat de presă dacă premierul are încredere deplină în Hancock, purtătorul de cuvânt a răspuns ‘Da’, notează The Sun.
Scandal în Germania. Spahn, un membru al Uniunii Creștin-Democrate a cancelarului Angela Merkel, a devenit ținta unor critici puternice din partea SPD care i-a cerut inclusiv demisia din cauza informațiilor potrivit cărora ministerul sănătății a plănuit la începutul epidemiei în 2020 să scape de măști de protecție neconforme în valoare de un miliard de euro prin distribuirea lor unor grupuri vulnerabile.
Planurile au fost elaborate de Spahn dar au fost respinse de ministerul muncii controlat de SPD și responsabil de sănătatea măștilor.
Acuzațiile au ieșit la suprafață cu doar trei luni înainte ca germanii să se îndrepte spre urnele de vot pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc la nivel național.
„Spahn a încercat în mod clar în ultimul an să distribuie măști care nu au trecut toate testele necesare unor persoane care nu se pot apăra împotriva acestor măști, persoane cu dizabilități, persoane din căminele pentru persoane fără adăpost și altele”, a declarat Saskia Esken, unul dintre cei doi co-președinți ai SPD, aceasta cerându-i lui Spahn să demisioneze, scrie Euractiv, citat de Hotnews.ro.
Armin Laschet, președintele creștin-democraților, a afirmat însă că apelurile la demisia ministrului sunt „o tentativă de a câștiga puncte electorale printr-o campanie negativă” în timp ce Markus Söder, premierul Bavariei, a notat „agresivitatea extraordinară” a reacției SPD.
Cancelarul Angela Merkel și alți oficial guvernamentali și-ar fi exprimat sprijinul pentru Spahn, potrivit presei germane.