Ministrul Sănătăţii, veşti proaste pentru vacanţele românilor: „Pot apărea focare de coronavirus pe Litoral”

Ministrul Sănătăţii spune că trebuie să fim pregătiţi pentru orice în condiţiile în care numărul cazurilor de Covid 19 creşte, iar tot mai mulţi politicieni cer revenirea la starea de urgenţă.
Romania TV
08 iul. 2020, 07:07
Ministrul Sănătăţii, veşti proaste pentru vacanţele românilor:

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, la Constanţa, că, în primele două-trei zile, au fost circa 550 de pacienţi cu coronavirus care au solicitat externarea, dar în ultimele zile numărul acestora a scăzut. ”În contextul în care nu există o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment”, a spus el.

„Turistii care vin la mare sa se distreze, dar sa respecte recomandarile pentru a evita răspândirea COVID-19”, a declarat mniercuri Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății consideră că România se confruntă cu un nou val de infectări cu coronavirus, însă situația pacieților în stare gravă, internați în spitale, la terapie intensivă, poate fi gestionată în continuare. El a declarat că, în acest moment, nu se ia în calcul varianta carantinării unei localități din România. 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni seară, că speră ca Parlamentul să adopte în regim de urgenţă legea privind carantina, pentru a se putea continua lupta cu pandemia. „Dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua”, a afirmat ministrul.

Coronavirus în România – în grafică. A fost atins al doilea vârf din primul val al pandemiei 

„Pe mine mă interesează să gestionez medical, de asta am venit la Spitalul Judeţean. În contextul în care nu avem o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment. Suntem obligaţi prin statutul nostru, prin asigurarea sănătăţii pacienţilor, să fim pregăţiţi”, a declarat Nelu Tătaru, jurnaliştilor aflaţi la Spitalul Judeţean Constanţa.

El a spus că numărul celor care solicită externarea a scăzut în ultimele zile. „La nivelul ţării am avut în primele două, trei zile cam 550 de pacienţi care au solicitat externarea în primele trei zile, în ultimele zile avem o scădere a acestui număr, sunt cei asimptomatici care vor o externare mai rapidă decât cele zece zile”, a afirmat minsitrul Sănătăţii.

El a precizat că spitalul este pregătit, dar nu trebuie „să ne lăsăm doar în baza spitalului”. „Trebuie să respectăm şi acele principii de distanţare fizică, reguli de igienă. Spitalul este pregătit, dar odată cu creşterea numărului de cazuri şi a adresabilităţii în urgenţă foarte mare de la o zi la alta, atunci o să avem o suprasolicitare şi a compartimentului de Terapie Intensivă, care este cel mai important….”, a continuat el.

Răspunzând unei întrebări, Tătaru a spus că există posibilitatea ca aglomerările de pe litoral să devină focare de coronavirus. „Există posibilitatea să devină focare. În acest moment sunt cetăţeni care se reîntorc în acele teritorii, nu trebuie să gestionăm neapărat Constanţa, ci tot ce se întâmplă în acest sezon estival„, a explicat el.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că, şi în absenţa cadrului legislativ, turiştii trebuie să respecte regulile. „Turiştii trebuit să ştie că chiar dacă nu mai există cadrul legislativ pentru o perioadă, noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ, trebuie să respecte aceleaşi reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unităţile de primire urgenţe, să evalueze starea lor de sănătate, un simptom respirator trebuie tratat şi trebuie suspicionat ca o infecţie cu Covid”, a spus el.

„Suntem pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoașă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona”, a declarat Nelu Tătaru. „Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul, fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum și cele care aglomerează în acest moment unitățile de primiri urgențe. Suntem în momentul în care anchetele epidemiologice își fac treaba, evaluăm fiecare focar constituit, în acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă”, a precizat Nelu Tătaru.

 

Nelu Tătaru a vorbit, luni seară, la Digi 24, despre legea privind carantina, adoptată de Guvern.

„În acest proect legislativ am pus în concordanţă legea cu cerinţele CCR. Este o boală transmisibilă, am explicat foarte clar ce înseamnă termenii. După cum vedeţi, la noi este o problemă, la celelalte ţări există carantina. Am explicat ce înseamnă carantină, izolare, ce înseamnă epidemie, pandemie, risc epidemiologic crescut, ce înseamnă carantinarea unei anumite zone, ce înseamnă efectiv tot ce ar trebui să existe într-un proiect de lege pentru a putea gestiona o astfel de criză pandemică”, a afirmat Nelu Tătaru.

„Eu sper într-un regism de urgenţă să avem legea într-o săptămână”, a continuat ministrul, care a adăugat că „dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua”.

STARE DE ALERTĂ. Revin amenzile de 20.000 de lei. Ce prevede proiectul de lege pregătit de Guvernul Orban 

Ministrul Sănătăţii afirmă că avem o creştere, dar momentan nu este exponenţială, situaţia fiind evaluată zilnic.

„Noi ne aflăm în momentul în care pacienţi pozitivi, asimptomatici sau nu, sunt externaţi pe propria răspndere. Ei trebuie să considere că răspunderea este pentru întreaga populaţie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a reiterat ideea aprobării rapide a legii: „Noi sperăm ca acest proiect legislativ să treacă de Parlament într-o săptămână – o săptămână şi jumătate şi să avem o lege care să ne permită să ne continuăm activitatea şi lupta cu pandemia”.

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat luni, că proiectul de lege privind carantina aprobat în Guvern, care piate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic, are o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită.

Legea prevede şi modalităţile de contestare a măsurilor de izolare şi carantină. 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi alte 397 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 29.620. De asemenea, 31 de persoane au murit în ultimele 24 de ore, bilanţul deceselor ridicându-se la 1.799. Judeţul cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire rămâne Suceava – 4.098 de cazuri, urmată de Bucureşti – 3.464 de cazuri, Braşov – 1.743 de cazuri, Vrancea – 1.148 cazuri, Galaţi – 1.105, Botoşani – 1.050 de cazuri, Iaşi – 1.031 de cazuri, Argeş – 1030.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!