Ministrul Sănătăţii, despre raportările deceselor de Covid: Sunt diferențe de până la 500 de decese raportate de același spital, între platforme

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Raportul preliminar a arătat că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.
George Russo
13 mai 2021, 10:12
Ministrul Sănătăţii, despre raportările deceselor de Covid: Sunt diferențe de până la 500 de decese raportate de același spital, între platforme

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID, enumerând mai multe cifre raportate în diversele platforme și evitând să răspundă concret care este diferența totală. Ioana Mihăilă a spus că între platformele de raportare există diferențe de până la 500 de decese COVID pentru același spital, din cauza modului de raportare din partea unităților medicale.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că diferențele de raportare au existat și există de la momentul declanșării pandemiei și până acum, că au la bază birocrația și că nu trebuie politizat subiectul.

 

UPDATE: „In urma cu cateva saptamani a fost comunicata existenta unei diferente in datele comunicate legat de decesele provocate de Covid, astfel ca s-a constituit o comisie care sa investigheze.

Mandatul era pentru identificarea si corectarea eventualelor disfunctionalitati.

OMS a introdus noi coduri de boala pentru Covid. U071 pentru deces cu virus identificat si U072 pentru deces cu virus neidentificat, adoptate si de sistemul medical din Romania. La sfarsitul lunii aprilie 2020 s-au constituit doua platforme de raportare a deceselor.

Când ne referim la cadrul general, comisia apreciază că sursa oficială este certificatul constator al decesului.

Metodologia de raportare a datelor în sistemele informatice este urmatoarea. MS utilizează aplicația Corona Forms dezvoltată de STS. Utilizatorii: MS, INSP, DSP-uri, laboratoarele care fac testele COVID și spitalele cu pacienți COVID. Acestea au obligația raportării imediate către DSP-uri.

Istoricul celor 2 platforme – CoronaForm include raportăpri caz cu caz, zilnice, verificabile pe CNP. Pe platforma Alerte MS datele sunt agregate și conțin și alte date. Sursa informațiilor comunicate public privind decesele este CoronaForms, care conține decesele caz cu caz.

Toate informațiile au avut la bază aceste date din CoronaForms.

Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație, datele de la INS arată: în 2020 s-au raportat 16.792 de decese cu diagnostic COVID 19 și 284 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat. 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar.

Analiza deceselor raportate de spitale în 2020 – 26.106 decese – 227 cu diagnistic principal COVID și restul cu diagnostic secundar.

În sistemul CoronaForm – 16.120 de decese, iar în alerte MS 18.948. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670.

Comisia a analizat datele spitalelor cu cele mai mari diferențe între cele 2 platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spitale, din cauză raportarea variază de la spital la spital, există confuzii şi intarzieri in raportarea deceselor.

Comisia recomandă actualizarea deceselor din Corona Forms. Nu aș căuta vinovați, trebuie o actualizare a datelor. Cred ca ar trebui sa acceptam faptul ca exista doua surse de date: una este din certificatele constatatoare, dar care ne parvin cu anumita intarziere, iar o alta sursa in timp real, care ne da o imagine de ansamblu.”, a declarat Ioana Mihaila, Ministrul Sănătăţii.

 

Ştirea iniţială

Raportul preliminar pe care ministerul l-a avut încă din 7 mai arată, conform celor declarate de ministrul Sănătăţii, că sunt diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare.

“Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziţie, cifrele sunt mai mari. Nu avem încă un raport final al comisiei, cu menţiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi alte baze de date de raportare”, a transmis, duminică, la Prima TV, ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a precizat, însă, că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Întrebată, miercuri seară, la Europa FM, dacă este aşa cum relatează presa că ar fi cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, ministrul Sănătăţii a afirmat: ”M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat  exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au  fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă: „S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a reclamat, după eliberarea din funcţie, raportarea greşită a deceselor de coronavirus, afirmând că există diferenţe fundamentale între decesele raportate de COVID şi cele reale.

Întrebată dacă există o diferenţă de 5.000 de decese faţă de numărul total raportat până în prezent de autorităţi, ministrul Sănătăţii a răspuns miercuri, la Europa FM.

„M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi, sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie, fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a afirmat Ioana Mihăilă, conform sursei citate.

Citeşte şi: Directorul OMS s-a vaccinat împotriva coronavirusului: „Vaccinurile salvează vieţi”

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Ungurii vor Ținutul Secuiesc. Ungaria a pregătit lovitura în inima României. Există dovezi clare
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
O rețetă românească face furori în Europa. Am aflat secretul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali a dansat în genunchi și a „evaporat” 30.000 de euro pe dedicațiile lăutarilor
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răspunsul viral oferit de o asiatică în momentul în care a fost întrebată dacă a mâncat câini sau pisici: „Soțul meu a găsit doi pisoi”. Videoclipul a stârnit numeroase reacții în mediul online
Capital.ro
Proprietarii de terenuri vor fi verificați. Românii vor fi controlați până pe 11 octombrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Românii pot călători în Thailanda fără viză pentru o durată de până la 60 de zile
MediaFlux
RUSIA vrea să DISTRUGĂ România! AMENINȚĂ Bucureștiul cu RACHETE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'