”România are un acord, un protocol valabil cu Eurotransplant. România chiar a cedat un plămân Eurotransplant, pentru că nu era compatibil cu pacienţii înscrişi pe listele din România. Avem un ordin care spune că pacienţii care nu pot fi transplantaţi în România din cauza multiplelor complicaţii se pot transplanta în străinătate. Din informaţiile pe care le am, Farcaş a fost evaluat săptămâna trecută, la (Spitalul – n.r.) „Sfânta Maria”, şi i s-a dat acceptul de transplant în străinătate”, a declarat Sorina Pintea, marţi, la DIGI 24.
În context, ministrul a arătat că neîncrederea s-a instalat în urmă cu doi ani, lucru care a afectat vieţile mai multor pacienţi, punctând că este nevoie de stimularea donării de organe.
”Neavând organe, este foarte greu să faci transplanturi. (…) Centrele de prelevare ar trebui să încurajeze donarea de organe. (…) Dacă nu există organe este foarte greu să susţii un astfel de protocol cu Eurotransplant. Marea problema este că Agenţia Naţională de Transplant, precum şi toţi factorii implicaţi trebuie să conlucreze pentru a putea stimula donarea de organe, iar Ministerul Sănătăţii să facă tot ce îi stă în putinţă să doteze centrele care fac transplant cu ultimul tip de aparatură, ultimele generaţii, pentru a putea susţine orice tip de transplant. (…) Conştientizarea lipseşte în primul rând şi apoi dotarea. Dotarea este problema MS, conştientizarea – a noastră, a tuturor”, a mai spus ea, adăugând că e nevoie investiţii în pregătirea medicilor.
Sorina Pintea şi-a exprimat regretul pentru moartea tânărului de 29 de ani din Braşov, dar şi speranţa că modificările la Legea transplantului vor fi finalizate cât mai curând.
”Pentru familia acestui pacient este târziu. Suntem foarte aproape de finalizarea procedurilor, dar să sperăm că asta va salva mult mai multe vieţi în viitor. Nu ştiu dacă India ar fi fost soluţia. (…) Nu pot să spun dacă acest pacient ar fi putut fi salvat, dar categoric că ar fi putut beneficia de acest ordin, pentru că aici am prevăzut faptul că, dacă un pacient nu poate să facă transplant în România din cauza problemelor, complicaţiilor, poate să facă transplantul în străinătate. De asemenea, am prevăzut în acest ordin şi faptul că pacienţii care au făcut un transplant în străinătate pot beneficia de controale în continuare la clinica în care s-a făcut transplantul. Medicaţia post-transplant care nu se regăseşte în România poate fi decontată acestor pacienţi”, a arătat Pintea.
Precizările ministrului au venit după ce un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit, marţi, la Institutul „Marius Nasta” din Capitală.
Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Irina Strâmbu, a precizat că bărbatul a fost internat în urmă cu şapte zile, în stare foarte gravă, la Terapie Intensivă.
”Suferea de hipertensiune pulmonară severă. A venit în urmă cu şase zile şi a fost internat în Secţia de Terapie Intensivă în stare foarte gravă. Tânărul a fost inclus în Programul naţional de hipertensiune pulmonară, dar nu a răspuns la tratament. Suferea de o boală rară. A fost trimis la Spitalul ‘Sfânta Maria’ pentru evaluare în vederea transplantului. Tânărul a fost refuzat de Austria, Clinica AKH, şi de Hanovra. De la spitalul din Paris nu s-a primit răspuns. Refuzurile au fost făcute în acest an”, a explicat dr. Irina Strâmbu.