„Dacă vorbim de spitalele mici, trebuie să înţeleagă şi autorităţile locale că e nevoie de implicare foarte serioasă. Tocmai de aceea, noi am făcut şi câteva modificări de legislaţie. Am modificat statutul medicului. S-a promulgat şi urmează să apară în Monitorul Oficial Ordonanţa 2, care prevede că medicul nu mai este funcţionar public, ceea ce ne va duce la pasul imediat următor. Introducem o lege în Parlament care să permită autorităţilor locale să motiveze medicii. Dacă în spitalele mici este o problemă, autorităţile locale vor putea să intervină asupra cheltuielilor de personal. Pe lângă casă, pe care i-o poate pune la dispoziţie, primăria poate stimula şi financiar medicul. Primarii vor trebui să decidă, vor panseluţe, plantează panseluţe. Dacă au nevoie de medici, vor interveni şi vor îndrepta o parte din buget către medici, cum e normal„, a declarat Nicolae Bănicioiu, potrivit Agerpres.
Ministrul Sănătăţii a afirmat că Guvernul face eforturi pentru a rezolva problema deficitului de cadre medicale. „Încă de când am proiectat pachetul de servicii medicale de bază şi noua contractare cu Casa de Sănătate, am făcut totul pentru a permite deblocarea posturilor. Din luna iulie avem posturile deblocate, 1.700 de posturi în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi alte câteva mii în reţeaua unităţilor din subordinea autorităţilor locale. Multe dintre aceste posturi sunt în procedură de concurs şi eu sper să fie ocupate cele mai multe dintre ele„, a spus ministrul.
Nicolae Bănicioiu a precizat că pentru a stimula medicii, intenţionează să introducă o lege care să permită şi plata gărzilor începând cu anul III de rezidenţiat.
CITEŞTE ŞI: Ajutor pentru bolnavii de cancer: radioterapia va fi decontată chiar dacă se va face la stat sau la privat