Ministrul Sănătăţii va da o circulară prin care să ceară spitalelor să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună. Sindicaliştii din Sănătate s-au declarat mulţumiţi de soluţiile găsite în urma negocierilor de la minister şi sunt încrezători că pentru moment situaţia a fost aplanată.
Filip Stan
13 apr. 2018, 07:47
Ministrul Sănătăţii va da o circulară prin care să ceară spitalelor să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici

„Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanţare a spitalelor, care poate fi aplicat. Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare ca să poată compensa nişte pierderi de venituri pe anumite categorii, infirmieri, brancardieri. Este vorba despre a se gospodări fiecare. (…) Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuţie cu sindicatele, au agreat această soluţie de moment. Stimulentele vor acoperi la personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există la spitalele din Capitală medici care câştigă până la 22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. Deci în momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus dorim să ne păstrăm medicii în ţară”, a declarat ministrul Sănătăţii Sorina Pintea vineri, după discuţiile cu sindicatele, potrivit news.ro.

Ea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajaţii din sistemul sanitar vor avea salariile mai mici, însă sunt „situaţii punctuale”, care pot fi rezolvate. Ministrul a spus că a prezentat această soluţie sindicatelor încă de acum o lună şi nu ştie de ce nu au agreat-o de atunci. Pintea a adăugat că o a doua soluţie este regândirea regulamentului de sporuri pe categorii de spitale.

„Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei au venit cu propunerea diferenţierii pe categorii de spitale. Mai sunt şi alte soluţii la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri”, a mai spus Pintea.

Întrebată dacă bolnavii vor avea de suferit, Sorina Pintea a spus că nu, însă se va vedea cum se „gospodăreşte” fiecare spital şi cum se vor echilibra lucrurile.

„Fiecare unitate spitalicească în parte trebuie să îşi facă această echilibrare şi să vadă exact cum stă. Vom vedea cine gestionează bine sau nu un spital. Stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din luna februarie. Tocmai pentru a echilibra lucrurile. Vom vedea cum se gospodăreşte fiecare”, a spus ministrul Sănătăţii.

La rândul lor, sindicaliştii din Sănătate s-au declarat mulţumiţi de soluţiile găsite în urma negocierilor de la minister şi sunt încrezători că pentru moment situaţia a fost aplanată.

„Se pare că pot exista soluţii. Sunt foarte multe probleme peste tot şi faptul că va trimite acum o circulară că se poate folosi şi de acei bani ca stimulente pentru cei care pierd este un lucru minunat, că îi mai liniştim o perioadă de timp scurtă până când regândim regulamentul de sporuri. (…) Oamenii au ieşit spontan, asta este situaţia. Sperăm ca în urma şedinţei noastre şi în urma întâlnirii cu cei de la Ministerul Sănătăţii, să aplanăm puţin situaţia şi să identificăm soluţii concrete pe termen lung. Vom vedea ce vom face în viitor”, au declarat liderii Sanitas la ieşirea din minister.

Întrebaţi despre o greva anunţată deja în data de 25 aprilie, ei au spus că acest lucru se va discuta în şedinţa Comitetului Naţional în cursul zilei de vinei.

În timp ce la Ministerul Sănătăţii aveau loc negocieri, angajaţii mai multor spitale din Bucureşti, dar şi din ţară au întrerupt lucru şi au protestat nemulţumiţi de scăderea veniturilor.

Discuţiile de la Ministerul Sănătăţii au loc după ce timp de mai multe zile angajaţii din domeniul sănătăţii au protestat, reclamând scăderea veniturilor după reglementarea sporurilor.

Managerul institutului, Şerban Bubunek, a declarat că banii alocaţi spitalului nu sunt suficienţi pentru plata sporurilor şi caută o soluţie împreună cu Ministerul Sănătăţii. El a afirmat că medicii nu vor pierde din salariu, însă problema este la veniturile asistentelor, care ar putea scădea.

Conform ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, situaţia reală privind sporurile va putea fi văzută mai târziu, dat fiind că regulamentul este în vigoare de la 1 martie.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu toată lumea trebuie să primească sporuri maxime.

„Este o problemă care în ultima vreme a luat o turnură nedorită din punctul meu de vedere. Regulamentul de sporuri, cel nou, este în vigoare de la 1 martie. Acest regulament limitează sporurile până la 85%. În lunile ianuarie şi februarie au avut în vigoare regulamentul vechi, care prevedea un spor de până la sută la sută. (..)Au fost nişlte scăderi la personalul care nu a intrat în grilă până în 2022”, a declarat ministrul Sănătăţii la România Tv.

„La un spital, în luna februarie, un asistent medical pe specialitate care beneficiază de un spor mare, 5.378 lei, în luna martie 4298 lei. O îngrijitoare la anatomie patologică, în luna februarie, 3.990 lei, repet, îngrijitoare de curăţenie, în luna martie 3.700 lei. Aceste diferenţe se pot echilibra în funcţie de anvelopa salarială din sănătate pe fiecare lună. În sănătate salariile nu sunt fixe. Ele diferă în fiecare lună în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi atunci încercăm să găsim soluţii pe reechilibrarea acestor salarii. Vom vedea exact situaţia la 15 aprilie, vom vedea raportările la Ministerul Finanţelor şi sunt convinsă că vom găsi soluţii.(..) Există nişte limite, nu toată lumea trebuie să ia sporuri maxime. Toată lumea vrea sporuri maxime. E normal să îţi doreşti venituri mari, dar până la urmă trebuie să ne facem şi o analiză a spitalului în care lucrăm.Şi aici managementul şi sindicatul au un rol foarte important. (..) Chiar merită toată lumea sporul maxim?”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a precizat că într-un spital din Bucureşti, într-o secţie de terapie intensivă , asistentul medical principal, cu un spor nu maxim, ia 6120 lei.

„Mi se pare un salariul foarte bun pentru România. O infirmieră, 3263 lei, tot în acest spital. Un medic specialist, tot din acelaşi spital din Bucureşti, din subordinea MS, ia în luna februarie, fără gărzi, pentru gărzi există un contract separat, 9.300 de lei şi în luna martie 15.431 lei. Nu am văzut pe nimeni să iasă să spună ”, a spus Pintea.

Ministrul Sănătăţii susţine că regulamentul de sporuri a fost negociat cu toate sindicatele timp de o lună.

„Doamna ministru Pintea a vorbit despre salarii nete. 15.000 lei este un salariu net. Sunt şi doctori care au ajuns la 22.000 lei. La ora actuală suntem aliniaţi la salariile medicilor cu ceea ce e în Europa Occidentală”, a completat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.

Guvernul a aprobat regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Departamentul de Stat American Închide Biroul Pentru Combaterea Dezinformării GEC
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?