Andrei Achimaş-Cadariu a subliniat, în contextul în care în ultimele zile s-a bătut monedă pe diferenţele uriaşe dintre spitalele din România şi cele din străinătate în care au ajuns mai multe victime din clubul Colectiv, că în loc să se analizeze diferenţele de tehnică medicală, trebuie văzut ce se poate face în situaţia dată şi în condiţiile pe care le permite un PIB mai mic decât al ţărilor din Occident.
„Evident că sunt diferenţe faţă de spitalele de afară. Eu am lucrat şi în străinătate, dar trăim în România şi responsabilitatea noastră este faţă de pacienţii noştri. Asta e situaţia! Hai să ne gândim cu toţii cum ne facem meseria, cât producem, cât lucrăm în comparaţie cu cei care lucrează mai mult şi produc mai mult. Astea sunt condiţiile pe care le are România şi în aceste condiţii, în acest sistem avem responsabilitatea de a ne trata pacienţii noştri. Ce s-a întâmplat la Colectiv nu e un lucru care se întâmplă zilnic. E o situaţie cu totul excepţională pentru care multe ţări nu sunt pregătite. Eu sunt un adept al profilaxiei, dar nu te poţi pregăti chiar pentru orice catastrofă de pe lumea asta. Vom învăţa din această întâmplare şi ne pregătim să luăm măsuri Eu consider că în condiţiile date s-au luat măsurile potrivite. Condiţiile de la noi sunt condiţiile unui PIB atât cât îl avem. Hai să vedem ce se întâmplă în aceste condiţii”, a declarat Andrei Achimaş-Cadariu.
Noul ministru al Sănătăţii a luat apărarea predecesorului său şi celorlalţi oficiali care au comunicat cu publicul pe tema tragediei din Colectiv, cărora li s-a reproşat că au ascuns realitatea: „Ni s-a reproşat că uneori realităţile au fost mai sumbre prin evoluţia pacienţilor decât s-a întâmplat. Era imposibil ca oricine de aici să spună «nu va merge bine, vor muri». Era un mesaj absolut nepotrivit şi nimeni din sistem nu l-ar fi dat. Nu era etic”.