UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat joi, la Ploieşti, că pacienţii asimptomatici vor fi testaţi acasă de reprezentanţii de la Serviciul de Ambulanţă, iar în funcţie de rezultatul testului vor fi duşi la spitale Covid sau non Covid. De asemenea, el a menţionat că la Spitalul Judeţean Ploieşti este suprapopulată Unitatea de Primire Urgenţe deoarece mulţi pacienţi rămân în izolare înUPU când ar trebui să fie în alte spitale sau alte secţii.
„Pentru patologie COVID şi sau suspect COVID am avut discuţii dimineaţă la Ambulanţă,ceea ce înseamnă că toţi asimptomaticii vor fi testaţi acasă de ambulanţă, urmând să ducă aceşti pacienţi către spitalele care au patologie Covid sau non Covid, în funcţie de rezultatul testului, pentru investigaţii suplimentare”, a afirmat ministrul Sănătăţii, joi, la Ploieşti.
El a precizat că la Spitalul Judeţean Ploieşti este suprapopulată Unitatea de Primire Urgenţe, iar mulţi pacienţi rămân aici în izolare când ar trebui să fie duşi în alte spitale sau secţii.
„La Spitalul Judeţean avem o suprapopulare a Unităţii de Primire Urgenţe, mulţi pacienţi care rămân în izolare în această unitate de primire urgenţe, iar ei ar trebui să fie în izolare în alte spitale sau în secţii care corespund cu comorbidităţile pe care le prezintă acel pacient până la primirea unui test. La test negativ rămâne în acea secţie, la un test pozitiv este îndreptat către spitalul suport care în acest moment este Câmpina”, a explicat Nelu Tătaru.
El a menţionat că spitalele din Prahova trebuie să-şi constituie izolatoare pentru testarea pacienţilor.
„Mai avem un spital în Băicoi care va trebui să preia tot ce înseamnă infecţioase, după cum şi spitalul din Breaza pe care va trebui să-l reaşezăm şi spitalul din Drajna pentru pneumologie. Spitalul din Câmpina şi celelalte spitale vor trebui să-şi constituie acele sectoare sau acele izolatoare în care pacienţii pot fi testaţi, iar rezultatul testului va impune şi direcţionarea acestor pacienţi către spitale fază 1, fază 2 sau suport pentru cei Covid pozitivi sau pentru spital de specialitate pentru cei COVID negativ”, a afirmat Nelu Tătaru.
Întrebat ce soluţii există pentru criza de personal, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Reevaluarea la tot ce înseamnă personal medical din judeţul Prahova, redistribuirea acestui personal, iar în măsura în care nu este suficient, avem şi acele detaşări care se fac în Comitetul Naţional pentru Coordonarea Intervenţiei, din ţară, din centre universitare”.
Nelu Tătaru a mai fost întrebat care este situaţia unităţii mobile COVID.
„Astăzi va veni de la Direcţia Tehnică să repare, au o problemă la climatizare, dar după amiază va fi gata, mâine va fi o zi de probă, peste două, trei zile va putea deveni funcţional”, a explicat Nelu Tătaru.
Managerul SAJ, Mădălin Ipatie, a declarat, pentru AGERPRES, că ministrul a verificat modul de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus în cadrul acestei unităţi, s-a interesat dacă la nivelul serviciului există suficiente echipamente şi dacă starea lor este una corespunzătoare şi a inspectat autospecialele şi staţia de dezinfecţie.
Totodată, Tătaru s-a interesat dacă SAJ are suficient personal şi a chestionat conducerea Ambulanţei asupra colaborării cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul Municipal Câmpina, fiind interesat dacă există probleme în acest sens.
„La Spitalul Județean Ploiești avem o suprapopulare, care ar trebui să fie pe alte secții. Mai avem spitalul Vaslui, care trebuie să preia. Spitalul din Câmpina va trebui să constituie acele izolatoare, iar rezultatul va impune și distribuirea. La fel. O să reevaluăm tot ce înseamnă personal. Avem informații și am venit în inspecție la Ploiești pentru a vedea care este cu adevărat situația.
Și noi cerem despăgubiri la firmele cu măști. Reevaluăm acel contract. Avem 42 mil. măști. Mai trebuie să vină măști”, a declarat Nelu Tătaru.