Ministrul Sportului, Eduard Novak, a anunțat că stadionul Arcul de Triumf din Capitală ar urma să fie trecut în administrarea gratuită a Federaţiei Române de Rugby, fără a fi luate în calcul şi celelalte obiective din cadrul complexului sportiv, după votul din Adunarea Generală a FRR de miercuri.
„Noi tot timpul am dorit să găsim calea legală şi soluţia să sprijinim rugby-ul. A trecut un an şi jumătate, ne-am chinuit în multe situaţii să putem să administrăm. Noi am considerat că nu putem să predăm rugby-ului tot complexul, pentru că au avut doar stadionul şi întreg complexul ar fi fost prea mult. Am încercat să găsim soluţia cum să facem o departajare şi să dăm doar stadionul rugby-ului, cu condiţia să poată fi folosit şi de alte sporturi precum fotbalul. Dar până să ajungem în punctul acesta avem nevoie de nişte analize legale foarte, foarte serioase. Dar federaţia trebuie să îşi dorească acest lucru şi mâine vor decide acest aspect, că îşi doresc acest lucru, după care vom vedea noi ce posibilităţi legale putem găsi”, a declarat Novak.
Novak a mai spus că federaţia va primi în administrare doar stadionul pe care l-a cedat către Compania Naţională de Investiţii, înainte de procesul de reabilitare.
„Este vorba doar de stadion. Ei au avut doar un element, stadionul, după care s-au construit de către CNI prin Programul EURO 2020 încă cinci elemente. Acum nu se pot solicita toate elementele de vreme ce ai avut doar unul. E foarte logic, ai avut unul, s-a reabilitat şi primeşti unul înapoi. Aşadar, asta este ideea, să primească înapoi un stadion reabilitat, refăcut şi să îl folosească”, a completat ministrul Sportului.
Miercuri, membrii Adunării Generale a Federaţiei Române de Rugby vor vota la ședința extraordinară aprobarea primirii în folosinţă gratuită de către FRR a unei părţi din Complexul Sportiv Naţional Arcul de Triumf. Nu intră și spațiile de cazare centrul de recuperare a sportivilor, terenurile de tenis şi parţial parcaj.
Compania Națioală de Investiții s-a ocupat de modernizarea Stadionului Arcul de Triumf în anul 2020. Înainte de cedarea sa către CNI, administrarea arenei sportive era făcută de Federaţia Română de Rugby, care s-a arătat în mai multe rânduri nemulţumită de trecerea stadionului la minister.
Petrache este de părere că sportul românesc este “la limita finanţării, la limita subzistenţei”. „Să nu uităm că majoritatea finanţărilor care vin pentru sportul românesc vin din partea statului român. Va trebui să ne aplecăm mai mult şi către ceea ce înseamnă cluburile particulare, care se dezvoltă foarte tare şi care au nevoie de o finanţare la fel de bună”, a adăugat el.
„Adunarea Generală a votat în unanimitate Primirea în folosinţă gratuită de către Federaţia Română de Rugby a unei părţi din imobilul identificat ca fiind Complexul Sportiv Naţional Arcul de Triumf, mai puţin spaţii de cazare, centrul de recuperare sportivi, terenurile de tenis şi parţial parcaj. Adică Ministerul
Sportului va păstra pentru administrarea celorlalte părţi menţionate mai sus. Este nevoie de această Adunare pentru că precedentul act între Minister şi Federaţie stipula că tot stabilimentul va reveni către Federaţia Română de Rugby, fapt ce actuala conducere nu mai doreşte să respecte. Într-un cuvânt ne apropiem de normalitatea despre care am discutat în ultimii doi ani de zile şi anume Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf revine acolo unde îi era locul. Şi anume la Federaţia Română de Rugby.
Nu se întâmplă din păcate aşa cum a fost discuţia iniţială şi anume să primim tot complexul pentru sportul nostru, dar având în vedere aspectele care s-au întâmplat în ultimele mai bine de 24 de luni în ceea ce priveşte acest Complex pot spune că este o victorie mare pentru noi să avem un stadion modern pe care să putem juca, să ne creştem aici viitoarele generaţii, să rămână împământenit că acesta este templul rugbyului românesc şi aceasta să fie moştenirea pe care o lăsăm urmaşilor noştri”, a declarat Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby.