”’Campionii României’ este un proiect prin care dorim să dăm încredere românilor. Să nu uităm că sportul este cel mai bun ambasador pe care îl avem. Sportul este liantul între popoare și cred că este expresia celor mai înalte calități umane. Și am demonstrat că prin sport putem fi primii în lume. Ne-am mândrit cu modelele noastre și ne mândrim în continuare și cred că este de datoria lor să meargă — și mă bucur că au achiesat la acest proiect și foștii campioni, și actualii campioni — să mergem în școli, să mergem în grădinițe, să mergem în universități, să promovăm sportul, ce înseamnă educația fizică, ce înseamnă sportul, ce înseamnă mișcarea și ce înseamnă să crezi în tine, să crezi în visul tău”, a arătat ministrul.
Ministrul Dunca a spus că a rugat foștii și actualii campioni să își spună poveștile de viață, să împărtășească celor mici ce înseamnă sportivul de înaltă performanță, ce înseamnă anii de sacrificii, ce înseamnă motivare, determinare, profesionalism și dragostea de țară.
”Bucuria cea mai mare este când îți cântă imnul și când vedem steagul României pe cele mai înalte culmi. Este o idee și îmi doresc enorm de mult ca să văd cât mai mulți tineri care vin spre sport, care se duc spre cluburi, se înscriu în cluburi. Avem în jur de 200.000 de sportivi legitimați. (…) Anul viitor o să facem o analiză să vedem ce a însemnat acest proiect. Dar acest proiect este proiectul campionilor și acești campioni sunt campionii inimilor noastre. Împreună cu Ministerul Educației, cu Inspectoratele Școlare Județene, cu Direcțiile Județene de Tineret și Sport mergem în școli, în grădinițe, am fost în unitățile școlare din comune. Ne propunem să ajungem în 2.500 de unități școlare, iar peste 150 au beneficiat deja de acest program, ‘Campionii României’ și suntem foarte bine primiți”, a precizat presei ministrul Tineretului și Sportului.
Dunca a precizat că MTS încurajează sportul de masă prin programul ”România în mișcare”, care se adresează competițiilor școlare între clasa a III-a și clasa a VI-a.
”Ne ducem la cei mai mici, pentru că rolul statului care este? Să investească în cea mai mare avere pe care o are și cea mai mare avere sunt copiii noștri. Și atunci trebuie să ne ducem să investim în tineretul nostru. După care, un alt subprogram din ‘România în mișcare’ este să mergem în zona rurală să căutăm acei sportivi și acele talente, pentru că dacă facem o analiză o să vedem că 90% din marii sportivi au fost din zona rurală, care au venit și au vrut să-și depășească condiția. Cu ambiție, cu determinare, chiar dacă au fost cazați la o stea sau la două stele nu li s-a părut un lucru negativ, ci, din contră, un lucru pozitiv și acești campioni au demonstrat și au ajuns primii în lume”, a susținut Dunca.
Ministrul a mai arătat că mai există un alt proiect pentru care MTS dorește să aloce o sumă foarte importantă din bugetul competiții, care vizează implicarea primelor zece federații din România.
”Mi-aș dori, încă suntem în stadiu de analiză, dar o declar acum, după ce o să vină ierarhizarea federațiilor olimpice, vreau să mergem în județele unde avem capacitate, unde există săli polivalente, să merg cu primele 10 federații, un weekend întreg, cu profesorii de educație fizică, părinții să vină cu copiii, să treacă pe la fiecare federație cu antrenori și antrenorii să descopere talente. Încurajăm și lucrul acesta. Este un program care săptămâna trecută, în urma unor discuții, a plecat, suntem în cercetare, dar 90% că o să-l implementez, pentru că este un proiect frumos”, a afirmat Marius Dunca.
Ministrul Tineretului și Sportului a participat, sâmbătă, la Târgu Mureș, la evenimentul ”Hai la…Gale!”, care a cuprins gala ”Născut pentru Sport” și ”Gala Sportului Mureșean”.