Ministrul Tineretului şi Sportului Eduard Novak a fost implicat într-un accident de mașină pe șosea, în apropiere de Buzău, potrivit snst.ro. Sursa citată precizează că mașina ministerului a fost prinsă într-un carambol pe șosea, când se întorcea de la Bacău, duminică. La volan s-ar fi aflat chiar ministrul Eduard Novak.
„În condițiile unui trafic aglomerat, pe carosabilul plin de apă, a fost de ajuns un moment de neatenție pentru ca mai multe mașini să se tamponeze, a fost un accident în lanț, iar una dintre mașini a fost cea a Ministerului Tineretului și Sportului. (…) La volan se afla ministrul Novak, șoferul era în dreapta, pe post de copilot”, mai precizează sursa citată.
În weekendul trecut, Eduard Novak a participat la o competiție de ciclism – Turul Colinelor Bacău, competiție defășurată în 2 etape:
Sâmbătă, 12 iunie – proba de Criterium în centrul Bacăului, pe un traseu de 2 km.
Duminică, 13 iunie – proba de Fond de 100 km.
În acelaşi articol se precizează că la locul accidentului nu au fost întocmite documentele necesare impuse de lege.
„Depășim și acest aspect legal/nelegal și aflăm că nu s-au întocmit documentele necesare la fața locului. Orice conducător auto știe că în astfel de situații există o procedură simplă, a constatării amiabile și a declarării accidentului (Legea 132/2017 și Legea 49/2006).
Astăzi, bolidul de lux al ministrului a fost parcat (ascuns) în parcarea subterană a MTS și nu afară, pe locul rezervat:
Interesant este că Jenő Vaida, șoferul ministrului Novak, a plecat astăzi de la MTS direct la service, pentru reparații. ”A uitat” că trebuie făcută o procedură și este nevoie de întocmirea unor documente / declarații. Se pare că nu a folosit nici faptul că ”au sunat niște telefoane”, service-ul nu a acceptat să primească mașina fără actele obligatorii în caz de accident. Nu este clar dacă ulterior a fost făcută procedura, cine a declarat până la urmă accidentul și cine și-a asumat vina, șoferul sau ministrul?”, mai scriu cei de la snst.ro.
Eduard Novak are 44 de ani, este căsătorit şi are trei copii: Edvard, Edmond şi Ingrid. Spune că e convins convins că poate să facă “lucruri grozave” pentru sportul românesc, pentru tinerii talentaţi şi pentru campioni. El îşi propune să ajute la “stabilirea unei direcţii care să influenţeze pozitiv viitorul sportului românesc”.
“Sunt extrem de onorat să fiu propunerea UDMR pentru Ministerul Sportului şi le mulţumesc pentru încredere. Mă bucur că toate eforturile şi realizările mele de până acum atât ca sportiv, cât şi ca mentor sau preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism m-au condus către această propunere. Sunt conştient de munca pe care o presupune această funcţie, de provocările pe care le implică, dar sunt convins că pot, alături de echipa potrivită, să fac lucruri grozave pentru sportul românesc, pentru tinerii talentaţi şi pentru campionii noştri.
Rolul sportului în viaţa noastră, a fiecăruia, e esenţial, şi nu cred că există cineva care să conteste asta. Îmi doresc să îmi aduc contribuţia la stabilirea unei direcţii care să influenţeze pozitiv viitorul sportului românesc, iar dezvoltarea să fie elementul cheie regăsit în toate segmentele sportive. Avem nevoie să cunoaştem mai mult ca oricând ce e fairplay-ul, să ne aplaudăm campionii, să îi încurajăm pe cei cu potenţial şi să ducem cât mai departe sportul românesc oriunde în lume”, a scris Eduard Novak pe Facebook, la scurt timp după ce UDMR a anunțat că îl propune la Ministerul Tineretului și Sportului.
Eduard Novak, născut pe 28 iulie 1976 la Miercurea Ciuc, este campion paralimpic la ciclism la Jocurile de la Londra, din 2012. E dorință pe care o avea încă de la vârsta de 8 an.
A început cu patinajul, însă în 1996 a suferit un accident de mașină și i-a fost amputat piciorul drept. Pasiunea pentru sport nu l-a ținut pe loc, ci l-a motivat să se reinventeze. A trecut, astfel, la paraciclism și a devenit campion mondial în Canada, în anul 2013, în proba de contratimp şi în proba de fond, campion mondial pe velodrom la Los Angeles, 2012, campion Mondial la cursa de contratimp şi vicecampion mondial la proba de font la Roskilde, 2011 şi campion Mondial la proba de şosea şi vicecampion la proba de contratimp, Italia, 2009.
În februarie 2020, Eduard Novak a cucerit trei medalii la Campionatele Mondiale de paraciclism pe velodrom de la Milton, Canada.
Eduard Novak este singurul campion paralimpic din istoria României. La Jocurile Paralimpice de la Londra, din 2012, a câştigat medalia de aur în proba de urmărire pe pistă şi pe cea de argint în proba de contratimp pe şosea. La ediţia de la Beijing, din 2008, a cucerit medalia de argint în proba de contratimp pe şosea.
La Tokyo, Eduard Novak va bifa cea de cincea participare la Jocurile Paralimpice, iar principalul său obiectiv este câştigarea unei medalii de aur.
“Sportul mă defineşte, mă determină să-mi depăşesc orice limită. Prin sport am aflat ce înseamnă curajul, speranţa, ambiţia şi necesitatea de a o lua de la capăt, fără a uita vreo secundă de planurile de viitor şi de visurile pe care doream să mi le îndeplinesc. O mare dorinţă, care s-a şi realizat, a fost să devin primul campion paralimpic român. Fac sport pentru că nu pot să-mi imaginez viaţa altfel, pentru că mă împlineşte şi mă face să devin mai bun zi de zi”, a spus Novak, conform paralimpicromania.ro.
În anul 2013, Eduard Novak a devenit preşedintele Federaţiei Române de Ciclism şi deţine Novak Cycling Academy.