Curtea Constituţională verifică doar constituţionalitatea unei legi sau a unei Ordonanţe date de Guvern, astfel că nu poate fi sesizată în legătură cu protocoalele de colaborare încheiate de instituţiile din justiţie şi serviciile de informaţii pentru că protocolul nu este un act normativ, a explicat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Tot pe subiectul protocoalelor, Toader a explicat că Executivul nu poate da o Ordonanţă pentru revizuirea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în baza acestor protocoale pentru că s-ar substitui Legiuitorului, în condiţiile în care în Parlament există deja un proiect de lege privind aprobarea OUG 6.
Ministrul a catalogat sesizarea făcută de Guvern la CCR pe tema formării completurilor de cinci judecători drept una bine argumentată şi a atras atenţia că există într-adevăr un conflict de natură constituţională pentru că puterea judecătorească s-a substituit puterii legislative prin amânarea intrării în vigoare a unei legi.
„Sesizarea este foarte cuprinzătoare şi, după părerea mea, bine argumentată. Pentru că din 2013 legea spune ‘complete de 5 judecători se formează în mod aleatoriu, prin tragere la sorţi’, din 2014 Colegiul de conducere al ÎCCJ a zis ‘tragem la sorţi numai 4 şi preşedintele si vicepreşedintele ÎCCJ vor fi membri de drept. A venit o decizie a CCR, din iunie anul acesta, care reia acelaşi lucru (obligativitatea tragerii la sorţi a celor 5 membri – n.r.). După decizia CCR, la 5 ani de la schimbarea modului de constituire a completelor, Colegiul de conducere al ÎCCJ spune că ‘rămâne cum am stabilit noi’. ‘Spune legea, dar noi decidem cum vrem noi.’ Dacă noi am fi avut convingerea că nu intră în competenţa CCR un astfel de conflict, nu am fi sesizat-o. Este un conflict juridic de natură constituţională prin care o putere, cea judecătorească, s-a substituit puterii leglative prin faptul că a amânat intrarea în vigoare a unui text de lege”, a declarat joi Tudorel Toader.
Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, marți, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) referitor la formarea completurilor de cinci judecători de la instanța supremă.
Întrebat dacă aceste protocoale ar putea fi declarate neconstituţionale, Toader a spus că CCR nu poate fi sesizată în acest sens, pentru că instituţia verifică doar constituţionalitea unei legi sau a unei Ordonanţe, însă protocolul nu este un act normativ.
„CCR nu verifică decât constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe. Protocolul nu e nici lege şi nici OUG, deci CCR nu poate fi sesizată cu aşa ceva”, a sublinait Toader.