Invitat la emisiunea Punctul Culminant de la România TV, Răzvan Cuc a declarat că , pe 15 martie, la ora 15.00 se va afla „categoric pe santier, nu vreau sa creez disensiune”. Ministrul Transporturilor i-a promis lui Victor Ciutacu că vor inaugura împreună pasajele pentru mamifere mari, obligatorii pentru primirea avizelor de mediu, după ce a reuşit să relocheze scorubura cu lilieci care împiedica construcţia unui sector de drum în zona Neamţ.
Reacţia ministrului vine după ce Ștefan Mandachi, omul de afaceri din Suceava, a lansat manifestul pentru construirea de autostrăzi și cre a anunțat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00, solicitând ca acelaşi lucru să facă şi alţi oameni de afaceri din ţară.
Răzvan Cuc i-a răspuns şi fostului premier Mihai Tudose în legătură cu planul de autostrăzi din România.
„Eu văd ce înseamnă să lucrezi eficient cu un prim-ministru care te sprijină într-adevăr. Vreau să vă spun un lucru. Vedeți ce vă spuneam de acele mesaje că nu avem proiecte noi? Ce să vedeți. Ce semna domnul Tudose în ianuarie 2018? Podul de la Brăila. Semna contractul de proiectare pentru podul de la Brăila. Cine l-a scos pe ăla? A, s-a scos în mandatul lui Cuc. Ă, într-adevăr nu avem proiecte noi. Eu vin și vă prezint date concrete și fapte cu care dânsul s-a lăudat și dânsul vă prezintă vorbe și supoziții. Eu îmi amintesc când îi spuneam domnului Tudose că vorbisem cu experți de la Comisia Europeană și îi spuneam: domnule Tudose, dați-mi voie să fac supracontractare pe proiecte… Noi avem o sumă alocată pentru proiectele de infrastructură, 5,1 miliarde de euro. În momentul când eu am lansat proiecte în 2017 de 3 miliarde de euro, evident că mai trebuia să lansăm și alte proiecte. Și i-am spus, lăsați-mă să fac 100%. Dați-mi voie să supracontractez, să mă duc la 10 miliarde de euro, să fac supracontractare, să dublez suma. Păi a vrut să audă? Orice stat membru care vrea să facă absorție de fonduri europene dăm voie să supracontracteze. În acest sens nu a fost de acord”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în direct la România TV.
Vreau să modificăm Legea achiziţiilor; o firmă care nu a participat la o licitaţie nu va mai putea contesta în instanţă
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că autorităţile vizează modificarea legislaţiei privind achiziţiile publice astfel încât, în cazul contractelor pentru infrastructură, acestea să poată fi semnate după ce se pronunţă prima dată Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi înainte de tranşarea litigiului în instanţa de judecată. Cuc a precizat că, în cazul în care contestatarul câştigă în instanţă, ar fi despăgubit în funcţie de profit, nu de valoarea investiţiei.
„Vreau să modificăm Legea achiziţiilor. Săptămâna asta, marţi, trebuia să fiu la Comisia pentru industrii, cu modificările la pachetul legilor pe achiziţii. O să mă duc săptămâna viitoare. Marţi s-a amânat ca să facem o comisie reunită – şi cu Comisia pentru industrii şi cu cea juridică – şi voi susţine şi o să vedeţi amendamentele acolo. Unul dintre ele face referire la următorul fapt: nu poate ataca sau să se ducă în instanţă o firmă care n-a participat la licitaţie, să conteste anumite prevederi din caietul de sarcini în condiţiile în care, repet, nu a participat”, a afirmat ministrul, făcând referire la contestaţiile depuse la licitaţiile tronsoanelor 3 şi 4 din Drumul Expres Craiova – Piteşti.
Potrivit Lui Răzvan Cuc, în caietul de sarcini au fost prevăzute nişte rezerve de implementare, care au fost contestate de o firmă care nu a participat la licitaţie, din punctul său de vedere această acţiune fiind „o răutate”.
„Vă spun eu ce au contestat în instanţă. Fiind la un moment dat uşor, ca să zic aşa, cu ghilimelele de rigoare, exasperaţi de faptul că tot timpul la obiective apăreau anumite cheltuieli suplimentare – în contract există nişte cheltuieli neprevăzute de un cuantum, de 10% – noi am prevăzut nişte rezerve de implementare ca să nu mai venim cu (acte n. r.) adiţionale la contract, tocmai să uşurăm munca firmelor care întâmpinau anumite probleme în perioada de execuţie a contractelor. Şi au contestat aceste rezerve de implementare. Un complet a respins contestaţia pentru două loturi, alt complet a acceptat contestaţia. În momentul în care vom modifica legislaţia, nu mai are niciun – cum să vă spun…din punctul meu de vedere eu aş spune că a fost o răutate a acelei firme, pentru că nu poţi să vii să conteşti în momentul în care nu ai un interes direct în acea licitaţie. Dacă avea un interes sau ar fi fost scos din licitaţie sau i s-ar fi făcut o nedreptate după ce i-a fost evaluată tehnic şi economic oferta puteam să înţeleg, dar în condiţiile în care vii şi conteşti fără să participi înseamnă că ai o problemă tu sau ai alte interese pe care nu le ştie nimeni…”, a explicat şeful de la Transporturi.
El a adăugat că a transmis directorului general al Companiei Naţionale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, că atunci când are nevoie de modificări legislative să vină la el să îi spună şi se vor găsi soluţii.
„Nu am persecutat pe nimeni, dar o să ţin cont de lucrurile astea, deoarece cum o să ies şi o să le spun românilor: ‘Ştiţi că avem o contestaţie şi trebuie să ţin un proiect blocat doi ani, că ne judecăm în instanţă?’ Nu, vin, modific legea. Asta i-am spus şi domnului Neaga: ‘Domnule Neaga, veniţi şi spuneţi-mi tot ce aveţi nevoie să faceţi din punct de vedere al legislaţiei şi eu mă duc, vorbesc cu doamna prim ministru, facem un grup de lucru, stabilim ce avem de modificat şi mergem mai departe”, a subliniat Cuc.
Despre directorul CFR: „‘Îl lăsăm să se odihnească”.
Bugetul alocat pentru întreţinerea infrastructurii feroviare are o creştere de 200%, iar cel pentru reparaţiile capitale de 160%, fiind cel mai generos buget pe care îl avem anul acesta, a declarat, miercuri seara, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la România TV.
„Avem pentru partea de întreţinere de infrastructură feroviară de la bugetul de stat o creştere de 200% şi pentru reparaţii capitale de 160%. Nu au de ce să nu cheltuiască banii. Başca, avem proiecte pe regionala unde s-a întâmplat deraierea la Timiş de 2 miliarde de euro în desfăşurare. Asta trebuia să spună domnul director (şeful CFR Călători, Leon Bărbulescu – n. r.), nu să fie deranjat că a fost trezit din somn sau să spună la televizor să fie bine să nu fie rău. Păi ce să înţeleagă oamenii care se uită de la noi?”, a spus Cuc.
Întrebat de moderatorul emisiunii dacă directorul de la CFR Călători se mai odihneşte mult, ministrul Transporturilor a răspuns: „‘Îl lăsăm să se odihnească”.
Precizările ministrului vin în contextul incidentelor petrecute la începutul lunii martie, când directorul general al CFR Călători, Leon Bărbulescu, a spus presei că nu au fost evenimente deosebite, deşi în acea zi două trenuri au deraiat într-o singură zi.
„Călătorii au fost în regulă, deci nu s-a întâmplat nimic deosebit…Noi ne facem treaba aşa cum trebuie şi să fie bine”, a spus, atunci, Leon Bărbulescu, la Antena 3, adăugând că a fost trezit din somn de jurnalişti.
Sâmbătă, 2 martie, în jurul orei 13:15, locomotiva trenului 74-1 a deraiat de un boghiu la ieşire din staţia Săvârşin. Trenul circula în relaţia Braşov – Curtici, iar ulterior circulaţia a fost întreruptă. Anterior, în jurul orei 7:45, locomotiva trenului R 3501 a deraiat de trei osii între staţiile Augustin – Racoş, pe firul I. Trenul circula pe relaţia Braşov – Mediaş.