Ministrul Transporturilor a făcut anunţul. Guvernantul a invocat faptul că au fost găsite mai multe nereguli în cadrul companiei, printre care și acordarea sporului de metrou – un spor de condiții dificile de lucru, de care beneficiau și cei de la birou.
„Ca urmare a așa-zisei negocieri a contractului colectiv de muncă din septembrie anul trecut, în condiții de pandemie, de pierderi de venituri, de dezechilibru finaciar, s-au crescut salariile cu 18%. Diferența cheltuielilor cu personalul 2020-2021 este de 210 milioane de lei, numai creșterea. Este o companie care ajuns să ceară subvenții de la stat de 1,1 miliarde lei, subvenții care erau acum cinci ani de 300 milioane lei. Consiliul de Administrația trebuia să negocieze, Consiliu de Administrație pe care l-am demis astăzi, a delegat mai departe unei comisii de negociere formată din 15 oameni, din care 10 sunt membri ai sindicatului, a cam negociat sindicatul cu sine”, a spus Cătălin Drulă într-o emisiune la Digi24.
Cătălin Drulă a mai declarat că, în urma raportului Corpului de control de la Minister, există indicii că s-au încălcat mai multe legi și precizează că vor fi sesizate mai multe instituții, printre care Curtea de Conturi și DNA.
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii vine cu concluzii clare cu privire la modul în care compania Metrorex funcţionează. În raportul Corpului de Control trimis la compania Metrorex s-au descoperit numeroase „deficiențe și abuzuri”. După încheierea anchetei Corpului de Control, Drulă a anunțat că „lista de probleme, deficiențe și abuzuri descoperită este lungă”.
Negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut și nu eram în situația de acum. Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă.
Cu toate acestea, consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei.
În negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ceea ce a permis manipularea de cifre în așa fel încât creșterea de salarii să încapă scriptic în bugetul de venituri și cheltuieli;