Ministerul Transporturilor a chemat luni constructorii pentru a da explicații privind stadiul lucrărilor, se arată într-un comunicat citat de Agerpres. Întâlnirea a fost convocată după ce vineri, 5 mai, ministrul Răzvan Cuc și directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ștefan Ioniță, au desfășurat controale inopinate pe aceste șantiere, unde au constatat mai multe probleme.
Ministrul Transporturilor a subliniat că este dezamăgit de mobilizarea constructorilor, solicitându-le acestora să își respecte termenele contractuale pentru finalizarea lucrărilor.
„Vă rog să luați foarte în serios ceea ce vă spun. Este un ultimatum. Statul român este un partener onest. Eu nu voi tolera nicio scuză în cazul în care nu vă faceți treaba. Dacă vă blocați undeva, vă rog să comunicați CNAIR, pentru rezolvarea situațiilor apărute. Eu am cerut și colegilor de CNAIR să fie eficienți. Aveți termene, vă rog faceți-vă treaba la timp. Eu personal voi inspecta derularea lucrărilor, pentru că infrastructura rutieră este un sector prioritar”, a declarat șeful de la Transporturi.
La rândul său, directorul CNAIR le-a spus constructorilor că, „acolo unde există front de lucru, să se opereze la capacitate maximă”.
„Acolo unde există front de lucru, să se opereze la capacitate maximă! Iar unde sunt probleme, acestea să fie rezolvate într-un timp cât mai scurt, respectiv două săptămâni și nu în șase luni de zile. Important este ca proiectele să fie bine realizate, problemele tehnice să fie asumate ori rezolvate. Astfel, cine greșește, trebuie să și remedieze”, a atras atenția Ștefan Ioniță.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a efectuat vineri, împreună cu directorul general al CNAIR, Ștefan Ioniță, o vizită de lucru inopinată pe șantierele din jurul Bucureștiului, la finalul căreia și-a exprimat nemulțumirea față de stadiul lucrărilor și a cerut luarea unor „măsuri extreme” pentru remedierea situației.
Conform unui comunicat al Ministerului Transporturilor, remis AGERPRES, ministrul și-a început vizita pe șantierul secțiunii București — Ploiești, parte din Autostrada A3 București — Brașov.
„Pe acest tronson de autostradă, ministrul a constatat o mobilizare deficitară. Ca urmare, conducerea CNAIR a decis să îi trimită constructorului o înștiințare de remediere. Firma va fi penalizată pentru slaba mobilizare”, se menționează în comunicat.
Răzvan Cuc a verificat și lucrările la Varianta de Ocolire Mihăilești, pentru care a fost semnat în aprilie 2016 contractul de execuție. Până la acest moment stadiul fizic este nesatisfăcător, de 7,2%.
Pe șantierul Centurii rutiere a Bucureștiului, lot 1 — secțiunea DN7 — A1, la acest moment, stadiul fizic de execuție este de 57%. Șantierul este monitorizat zilnic de specialiștii din cadrul CNAIR.
O altă oprire a fost pe podul situat peste râul Vedea, Alexandria, unde ministrul Transporturilor a constatat eficiența ridicată a constructorului în execuția lucrărilor. Au fost finalizate lucrările de consolidare și protecția infrastructurilor, precum și cele de refacere a rampelor podului, pe calea amonte.
În prezent, se fac reparații la suprastructura podului, se lucrează la montarea bordurilor, realizarea trotuarului și montarea parapetului de siguranță pe calea 1. Urmează finalizarea lucrărilor pe calea 1 prin așternerea sistemului rutier (două straturi de asfalt). Pe 9 mai 2017 vor începe lucrările la calea 2. Proiectul va fi finalizat complet până în iunie 2017.
CNAIR derulează programe de întreținere și modernizare pe toată rețeaua de drumuri naționale, iar ministrul a mers să verifice și lucrările pe DN 5A (29 km), DN 5 București — Adunații Copăceni (11 km).
Vizita Ministrului Transporturilor face parte din programul de inspecție a șantierelor, pentru obiectivele de infrastructura de transport.