„Mă preocupă într-un mod foarte serios faptul că CFR Marfă a acumulat o datorie prea mare, mult prea mare, la CFR (Infrastructură). Eu cred că dacă ar fi fost vorba de un agent privat, acesta nu ar fi putut să ajungă în această situaţie. Sunt preocupat de faptul că o astfel de datorie, de fapt, poate fi tratată şi ca o distorsiune în piaţă, ca un element de concurenţă neloială în raport cu alţi operatori”, a spus Lucian Şova, potrivit Mediafax. El a menţionat ulterior că datoria CFR Marfă către CFR SA „este de 100 de milioane de euro”.
„Am cerut celor de la CFR Marfă să lichideze datoria pe care o are către CFR (Infrastructură), astfel că ne pregătim pentru ce e mai rău în ceea ce priveşte o decizie de la Bruxelles privind un eventual ajutor de stat”, a mai spus Lucian Şova, în deschiderea unei conferinţe pe teme de infrastructură organizată de revista Capital.
„Dacă CFR Infrastructură şi-ar putea folosi toţi banii pe care îi are de primit de la CFR Marfă, am avea sute de kilometri de linii ferate pe care ar putea fi ridicate restricţiile de circulaţie”, a mai spus ministrul Transporturilor.
Referindu-se la CFR Călători, Lucian Şova a menţionat că „are aşteptări” de la noua conducere a transportatorului public feroviar de pasageri privind parcul de vagoane şi locomotive a companiei. „Am aşteptări de la noua conducere a CFR Călători privind soluţionarea problemelor legate de lipsa de vagoane şi de locomotive generată de foarte slaba implicare în repararea, întreţinerea parcului existent. A scăzut parcul de o manieră intolerabilă şi sigur că noul management va trebui să găsească soluţii mult mai rapide, mult mai eficiente pentru a se înlocui materialul rulant pe care îl folosesc”, a spus oficialul.