„Acum trei zile, când am avut o discuţie cu consultanţii, ne-au spus că erau 27, cred, de companii care se interesaseră de CFR Marfă şi opt companii importante, nu vorbim de diverşi, care şi-au anunţat intenţia clară de a participa la procedură”, a spus Relu Fenechiu, potrivit Mediafax.
El a afirmat că procedura prin care s-a stabilit preţul de vânzare a pachetului de 51% din acţiunile CFR Marfă a fost una complexă, care a avut la bază valoarea activelor companiei, din care au fost scăzute datoriile actuale şi cele care vor fi acumulate până la momentul privatizării, precum şi potenţialul pieţei de transport feroviar din România.
Ministrul Transporturilor a adăugat că au avut loc discuţii legate de stabilirea unei valori mai mici sau mai mari pentru începerea licitaţiei, adăugând că un preţ prea mare ar fi făcut anumite companii să nu fie interesate să participe, iar unul prea mic ar fi permis prezenţa unor firme fără anvergura necesară.
„Nu numai preţul este important, este important ca această companie să se dezvolte”, a continuat Fenechiu.
El a menţionat că există şi condiţionalităţi sociale, statul fiind interesat ca investitorul care va prelua controlul CFR Marfă să păstreze cât mai mulţi salariaţi care lucrează în prezent acolo. „Această privatizare şi evaluarea acestei companii sunt făcute în contextul în care noi vom transforma în acţiuni toate datoriile pe care compania le are la statul român, până la privatizare”, a spus Fenechiu.
Datoriile companiei se ridică la 1,5 miliarde lei, iar Comisia Europeană consideră transformarea obligaţiilor financiare în acţiuni ajutor de stat, care nu este permis decât în contextul privatizării.
Licitaţia pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR Marfă va porni de la un preţ de 798,05 milioane lei, iar câştigătorul va fi stabilit la jumătatea lunii iunie, potrivit anunţului de privatizare lansat vineri de Ministerul Transporturilor.
Procedura va avea trei etape – precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, respectiv licitaţie cu ofertă în plic.
Transporturile impun potenţialilor investitori o serie de criterii de precalificare, precum „experienţă relevantă în domeniul transportului de marfă şi capabilităţi operaţionale” şi „capabilităţi financiare care să demonstreze posibilitatea preluării şi dezvoltării afacerii”.
Documentele pentru licitaţie vor fi disponibile la sediul Ministerului Transporturilor începând de marţi, 9 aprilie, iar cele pentru precalificare pot fi depuse până la 22 aprilie, deschiderea lor urmând să fie realizată în ziua următoare.
Până la 29 aprilie documentele vor fi analizate şi se va publica o listă scurtă cu cei precalificaţi, iar din 9 mai vor fi derulate negocieri cu fiecare ofertant în parte.
Comisia de privatizare va deschide plicurile la 14 iunie, când se va stabili şi ofertantul câştigător.
Privatizarea CFR Marfă este unul din angajamentele asumate de Guvern prin acordul cu FMI.