Ministrul, împreună cu directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă, au efectuat vineri o vizită de lucru inopinată pe şantierele din jurul Bucureştiului, pentru a verifica stadiul lucrărilor.
Ministrul şi-a început vizita pe şantierul secţiunii Bucureşti – Ploieşti, parte din autostrada A3 Bucureşti – Braşov. Pe acest tronson, ministrul a constatat o mobilizare deficitară, conducerea CNAIR a decis să îi trimită constructorului o înştiinţare de remediere, iar firma va fi penalizată pentru slaba mobilizare.
Cuc a verificat şi lucrările la centura localităţii Mihăileşti, pentru care a fost semnat în aprilie 2016 contractul de execuţie. Până la acest moment, stadiul fizic de realizare a lucrărilor, de 7,2%, este considerat nesatisfăcător.
Pe şantierul centurii Bucureştiului, lotul 1, secţiunea DN7 – A1, la acest moment, stadiul fizic de execuţie este de 57%. Ministrul a anunţat luarea unor măsuri extreme pentru accelerarea lucrărilor.
„Am mers într-o vizită neanunţată pe şantierele din jurul Bucureştiului, în urma căreia mă declar extrem de nemulţumit. Este inadmisibil să nu găsim muncitori la lucru, în condiţiile în care avem termene de respectat. Nu pot accepta această lipsă de implicare din partea constructorilor şi susţin luarea unor măsuri extreme, pentru ca această situaţie să fie remediată. Nu mă voi opri aici. Vreau să fie toţi conştienţi că în orice moment mă voi deplasa pe şantiere să inspectez situaţia lucrărilor. Săptămâna viitoare, luni, aştept toţi constructorii de pe şantierele pe care le-am vizitat astăzi, la Ministerul Transporturilor cu explicaţii şi soluţii clare”, a declarat Răzvan Cuc.
O altă oprire a fost pe podul situat peste râul Vedea, judeţul Alexandria. Aici, ministrul a constatat o eficienţa ridicată a constructorului în execuţia Lucrărilor, fiind finalizate lucrările de consolidare şi protecţia infrastructurilor precum şi cele de refacere a rampelor podului.
În prezent, se fac reparaţii la suprastructura podului, se lucrează la montarea bordurilor, realizarea trotuarului şi montarea parapetului de siguranţă pe calea 1, potrivit reprezentanţilor ministerului. Urmează finalizarea lucrărilor pe calea 1 prin aşternerea sistemului rutier (două straturi de asfalt), în 9 mai urmând să înceapă lucrările la calea 2. Proiectul va fi finalizat complet până în iunie 2017, potrivit comunicatului.
În prezent, CNAIR derulează programe de întreţinere şi modernizare pe toată reţeaua de drumuri naţionale. În acest sens, ministrul a verificat şi lucrările pe DN 5A (29 km) şi DN 5 Bucureşti – Adunaţii Copăceni (11 km).