Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu pune presiune pe firmele care lucrează la autostrăzi. Marii constructori pregătesc finalizarea unor loturi majore de șosele rapide

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu pune presiune pe firmele care lucrează la autostrăzi să respecte termenele de execuție a lucrărilor contractate. Grecii de la AKTOR și chinezii de la CCECC au adus muncitori în plus pentru A0-Centura Bucureștiului, în timp ce austriecii de la PORR lucrează continuu la tunelurile mamut de pe A1 Pitești-Sibiu. Totul pentru finalizarea unor loturi majore de șosele rapide.
Alina Costache
30 aug. 2024, 12:48
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu pune presiune pe firmele care lucrează la autostrăzi. Marii constructori pregătesc finalizarea unor loturi majore de șosele rapide

Este mobilizare generală pe șantierele mari de infrastructură de la nivelul țarii, după ce autoritățile i-au avertizat pe constructori să respecte termenele impuse pentru execuție. Guvernul Ciolacu, prin Ministerul Transporturilor, urmărește să își atingă obiectivul de a avea 250 de km de autostradă în România până la finele acestui an, dar și A0 Centura Bucureștiului.

 

De la Pitești până la mare, drum neîntrerupt pe autostradă

Prin acest ritm de mobilizare, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmărește ca până în decembrie să se poată circula continuu pe cei 21 de km ai semiinelului nordic al A0, între intersecțiile cu DN1, A3 și DN2. Lotul 3 din A0 este esențial în descongestionarea zonei de nord a Bucureștiului și reducerea timpilor petrecuți în trafic de șoferi. Ministrul a discutat cu cei doi constructori ai diferitelor loturi ale A0 urgentarea lucrărilor.

Pentru zona de Nord, Lotul 3 al A0 Nord Afumați – Pantelimon, cu o lungime de 8,60 km, constructorul “China Civil Engineering ConstructionCorporation” (CCECC) are termenul de finalizare 2025. Stadiul actual al lucrărilor este de 12,5%, conform CNAIR, în timp ce pe nodul rutier cu DN2, unul dintre cele mai importante ale lotului, progresul fizic este de 22,8%.

De cealaltă pate, pe A0 SUD LOT 3 se ocupă de execuție constructorul grec AKTOR, având ca termen de finalizare sfârșitul acestui an. Deși lucrările merg bine, autoritățile din Ministerul Transporturilor le-au dat ultimatum celor de la AKTOR, după ce pentru tronsonul Bragadiru-Joița s-a înregistrat o întârziere. Acesta trebuia să fie gata în august, însă noul termen a fost devansat în septembrie.

La presiunea autorităților, AKTOR au adus 500 de muncitori pe șantier, pentru a putea finaliza lucrările și să evite sancțiuni.

Lotul grecilor (LOT 3) are o lungime totală de 17,96 km și este unul dintre cele mai importante din A0, întrucât la finalizarea lui, odată și cu finalizarea lotului 1 în totalitate, se va asigura circulația pe principala rută de tranzit Pitești – București – Constanța.

Practic, pentru prima data în istorie, românii vor putea circula neîntrerupt pe autostradă între A1 (Pitești – București), A0 (Centura Capitalei) și A2 (București-Constanța). Lungimea totala este de aproximativ 356 km.

 

Lotul 4 de pe A1 Pitești-Sibiu, primul cu tuneluri, ar putea fi inaugurat înainte de termen

Și pe A1 Pitești-Sibiu se lucrează la foc continuu, iar lotul 4 ar putea fi inaugurat în decembrie 2026, deci chiar înaintea termenului contractual.

Austriecii de la PORR au semnat contractul pentru execuția celor 9,86 kilometri de autostradă dintre Curtea de Argeș și Tigveni – Secțiunea 4. Este, de altfel, și tronsonul cu primele tuneluri forate făcute vreodată pe o autostradă din România. Este vorba de două tuneluri, câte unul pe fiecare sens de mers, lungi de circa 1,35 km. Jumătate de kilometru este deja forat pe unul dintre sensuri.

Tunelurile au fost botezate “Alina” și “Daniela”. Sunt denumiri neoficiale folosite pe durata lucrărilor, iar ele vin de la numele celor două doamne manager de proiect. Denumirea oficiala, la finalizarea lucrărilor, va fi “Tunelul Momaia”, de la numele dealului prin care va fi forat.

Spynews
Viața fără filtru. Cu ce se ocupă Cristian Cioacă în prezent, după ce a petrecut aproape un deceniu în spatele gratiilor. Fostul polițist s-ar fi angajat
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care e foarte apreciat și în România. Mulți au fost impresionați după ce l-au vizionat. Chris Hemsworth are un rol fenomenal
Capital.ro
A murit cel mai iubit rege. Supușii sunt în lacrimi: E un moment de tristețe pentru întreaga nație
Playtech.ro
ȘOC! Ramona Gabor, transformată de operațiile estetice. E altă persoană acum
DailyBusiness
INEDIT în România! Bonusuri majore pentru românii care plătesc taxele
Adevarul
De ce e Dacia o marcă extrem de vândută în Europa de Vest. Mihai Bordeanu, director general Dacia: „Avem o rețetă inimitabilă”
Spynews
Viața fără filtru. Mama Elodiei Ghinescu, declarații la 17 ani de când fiica ei a dispărut. Femeia merge zilnic să aprindă o lumânare la un mormânt gol: "Ce pot să fac"
Spynews
Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul. E bine să-l citești la vreme de necaz și supărare, ce cuvinte puternice să folosești
Evz.ro
Cel mai sănătos ulei pentru prăjit. Nimeni nu se aștepta la asta
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
S-au închis în toaleta avionului de întoarcere din Thailanda, apoi i-am fotografiat intimi în seara finalei!
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Motivul incredibil pentru care un om a servit urșilor miere în boluri! A surprins tot momentul pe înregistrare
Capital.ro
Ora de iarnă 2024. Când se dă ora înapoi în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
substantial.ro
Adolescentul de 16 ani care a provocat un accident în parcul Pantelimon este cercetat pentru omor
MediaFlux
RĂSTURNARE de situație în SUA! Scorul lui TRUMP în ultimul SONDAJ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...