‘Turcia ar trebui să reconsidere componenta rutelor terestre’ care figurează în acest pact, a declarat ministrul Omer Celik, citat de agenția de presă turcă Anadolu.
Declarațiile ministrului turc al Afacerilor Europene au loc în plină criză diplomatică între Turcia și Olanda ca urmare a refuzului acesteia din urmă de a permite unor miniștri turci să participe la mitinguri în sprijinul președintelui Recep Tayyip Erdogan în vederea unui referendum constituțional controversat prevăzut pentru 16 aprilie în Turcia ce prevede înlocuirea regimului parlamentar cu cel prezidențial. Mai multe țări europene și-au exprimat solidaritatea cu Olanda.
Una dintre clauzele acordului încheiat pe 18 martie 2016 între guvernul turc și UE prevede ca Turcia să ‘ia toate măsurile necesare pentru a preveni crearea de noi rute ale migrației ilegale, terestre sau maritime, în direcția UE’. Turcia are frontiere terestre și cu Grecia și Bulgaria, țări membre ale UE.
Citeşte şi Turcia: Erdogan, supărat pe Uniunea Europeană pentru că nu i-a dat bani pentru migranţi
Potrivit Anadolu, ministrul Celik s-a referit numai la rutele ‘terestre’ deoarece punerea în cauză a aplicării prevederilor acordului privind rutele maritime ar pune în pericol viața migranților care încearcă să ajungă în Europa pe mare.
Acest pact privind migrația ilegală a fost de mai multe ori pus în cauză de oficiali turci ca urmare a tensiunilor în relațiile dintre Turcia și UE, însă continuă să fie aplicat fără nicio problemă majoră.