Ministrul Turismului: Instituţiile publice pot acorda vouchere de vacanţă, în 2017, dacă le cuprind în buget la rectificare

Instituțiile publice centrale, locale și companiile de stat pot acorda vouchere de vacanță în 2017, dacă le vor avea cuprinse în buget la rectificarea din septembrie, iar cine nu poate cuprinde în bugete sumele necesare pentru aceste tichete, automat le vor acorda în 2018, a declarat, miercuri, Mircea Dobre, ministrul Turismului.
Romania TV
02 aug. 2017, 08:26
Ministrul Turismului: Instituţiile publice pot acorda vouchere de vacanţă, în 2017, dacă le cuprind în buget la rectificare

„Cei care vor avea buget să acorde în acest an aceste vouchere de vacanță, foarte bine. Cine nu, în bugetul pe 2018, trebuie să le prindă în buget automat. Noi am spus că în perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018, vom acorda acest vouchere de 1.450 de lei. Sunt unele instituții publice centrale, locale sau companii de stat care le vor oferi și le vor acorda în acest an și sunt alte instituții centrale, locale și companii de stat care le vor acorda la anul. Nu înțeleg care este supărarea, până la urmă. Aceste vouchere se vor acorda. E adevărat că nu se pot acorda toate o dată, de către toate instituțiile în același timp. Fiecare are prioritățile lui… Deci, după rectificarea din luna septembrie, voucherele de vacanță pot fi acordate angajaților. Aici vorbim despre turism, în general, nu de sezonalitate, doar de turism de vară, doar de iarnă, de toamnă sau de doar de primăvară„, a subliniat Dobre.

Referitor la afirmațiile președintelui Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, potrivit cărora voucherul de vacanță „este o poveste pe care trebuie să o uităm”, ministrul Turismului a afirmat că lucrurile sunt opuse, în sensul că Guvernul se ține de cuvânt și acordă acest tichete, inclusiv pe baza normelor metodologice de aplicare existente la ora actuală.

Domnul Burcea trebuie să citească Programul de guvernare dacă este interesat de acest domeniu de activitate. Noi am spus acolo că vom crea temeiul legal până la data de 1 iulie 2017 și de aceea noi când am intrat la guvernare primul lucru pe care l-am făcut a fost să devansăm abrogarea. Tichetele de vacanță erau abrogate până la 31 decembrie 2017, dar noi am dus abrogarea până la 30 iunie 2017, în așa fel încât de la 1 iulie 2017 să se poată acorda aceste vouchere. Nu am făcut nimic rău, din contră, eu spun că am făcut un lucru bun, ne-am ținut de cuvânt și acordăm aceste vouchere. Nu înțeleg unde este supărarea domnului Burcea. Dânsul este o persoană care se explică mai plastic, îmi place, e un actor foarte bun și interesant. Voucherele se pot acorda și cu normele care sunt în vigoare. Nu s-a întâmplat nimic: comisioanele nu s-au schimbat, respectiv de maximum 1% pentru emitent, respectiv de maximum 10% pentru agențiile de turism. În rest, nu s-a schimbat decât perioada de acordare, suma care este deja prevăzută în Ordonanță și atâta tot. Tichetele de vacanță se pot acorda, conform normelor metodologice de aplicare, fie pe suport de hârtie, fie în format electronic”, a explicat Mircea Dobre.

Ministrul turismului a adăugat faptul că, în acest an, de exemplu, Primăria Municipiului Constanța va acorda aceste vouchere de vacanță. „Probabil că angajații din sistemul public local din cadrul Primăriei Constanța se vor duce în vacanță la munte, nu la mare. Și vorbim despre mai mult de o mie de angajați acolo. Vor mai fi instituții publice care vor acorda aceste vouchere, dar nu avem o estimare a numărului acestora. O cifră exactă vom avea la sfârșitul anului”, a spus oficialul.

Marți, președintele ANAT, Alin Burcea, a susținut că actul normativ privind voucherele de vacanță, dat de Executiv pe 30 iunie 2017, este „o glumă proastă” și voucherul „este o poveste pe care trebuie să o uităm”.

Actul normativ care a fost dat pe 30 iunie a fost o glumă proastă. Îmi asum, știu ce vorbesc. În prima parte spune că cei de la întreprinderile de stat și regiile cu capital de stat, dacă merg bine, dacă sunt pe plus, pot să primească vouchere și evident că trebuie să fie prinse în buget. Și, anul acesta, nu este nimic prins în buget, doar anul viitor. Deci, anul 2017 s-a dus și e ‘La revedere!’. Iar în anul 2018, doamna Olguța (ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu — n. r.) a zis că de la 1 decembrie vor intra prime în bani. Deci, eventual putem să avem vouchere numai pentru 11 luni. În condițiile astea, asta cu voucherele este o poveste pe care trebuie să o uităm„, a menționat pentru AGERPRES, Burcea.

În plus, șeful ANAT a precizat că, în opinia sa, nici angajații din administrația centrală și locală nu vor primi vouchere de vacanță, pentru că nu sunt resurse financiare.

„Ordonanța, partea a doua, spune așa: pentru administrația centrală și locală o să dăm o Hotărâre de Guvern. Eu am lucrat doi ani la minister. Știu foarte bine. Când dai o ordonanță pe jumătate de pagină și zici: ‘Hotărârea de Guvern va veni’, ca și Isus Hristos va veni sau poate nu va veni. Eu nu cred că va veni nimic, pentru că pur și simplu nu sunt resurse financiare. Punct!”, a punctat Alin Burcea.

Conform ordonanței de urgență publicate în Monitorul Oficial din 30 iunie, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și operatorii economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară,”acordă, în limita sumelor prevăzute în buget alocate cu această destinație, în perioada 1 iulie 2017 — 30 noiembrie 2018, o singură indemnizație de vacanță sau o singură primă de vacanță, după caz, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește (…) când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”.

De asemenea, actul normativ mai prevede că „în cazul instituțiilor și autorităților publice centrale și locale, modalitatea de acordare a indemnizațiilor de vacanță se stabilește prin Hotărâre a Guvernului, fără a se diminua cuantumul anual acordat salariaților din administrația publică centrală și locală pentru vouchere de vacanță sau echivalent.”

OUG mai prevede că, începând cu data de 1 decembrie 2018, „operatorii economici vor acorda angajaților proprii primele de vacanță numai sub forma voucherelor de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit, în condițiile legii, pentru un salariat”.

Voucherele de vacanță emise pe suport electronic vor putea fi alimentate exclusiv cu valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate de angajator și pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de servicii turistice în unitățile afiliate. Valorile nominale permise pentru voucherele de vacanță pe suport hârtie sunt multiplu de 50 lei, până la 100 lei, valoare nominală maximă pe voucher.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Obiectivul turistic din România care l-a revoltat pe un vlogger australian: “Cea mai mare capcană turistică din istorie”
Capital.ro
Călin Georgescu a rămas blocat. Victor Ponta, anunțul care împarte țara în două: România trebuie să scape!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
România, zguduită de un nou cutremur! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Cine va câștiga alegerile prezidențiale. Toate scenariile indică același rezultat 
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat. Dezvăluirea pune capăt candidaturii: 100%, a lucrat pentru ei
StirileBZI
S-au dat sute de lei pentru români! Banii au intrat direct pe card luni 20 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Trump redenumește Golful Mexic și Muntele Denali prin ordin executiv
MediaFlux
Se dau zile libere în plus pentru milioane de români. Urmează o nouă minivacanță de la Guvern
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?