Ministrul Turismului: Litoralul românesc este pregătit să primească turişti în minivacanţa de 1 mai

Litoralul românesc este pregătit să primească turiști în minivacanța de 1 mai, chiar dacă nu este deschis încă la capacitate maximă, a declarat ministrul Turismului, Mircea Dobre, potrivit căruia calitatea serviciilor pe litoralul Mării Negre a crescut de la an la an.
Romania TV
28 apr. 2017, 07:19
Ministrul Turismului: Litoralul românesc este pregătit să primească turişti în minivacanţa de 1 mai

Am avut întâlniri săptămâna trecută cu reprezentanții din sector și sunt convins că litoralul Mării Negre este pregătit, nu neapărat pentru minivacanța de 1 mai, pentru că nu este deschis deocamdată la capacitate maximă, dacă ne referim la partea de plajă, de „beach baruri”, dar este pregătit în general pentru sezonul estival. Calitatea serviciilor pe litoral a crescut de la an la an, în condițiile în care și evenimentele internaționale se dezvoltă. Este clar că avem o creștere a calității serviciilor de turism în general, nu numai pe litoralul Mării Negre„, a precizat Dobre.

Șeful de la Turism susține că statul român este interesat să aducă cât mai mulți turiști străini, în special din vestul Europei, dar și din alte părți ale lumii, pentru care există deja pachete speciale.

Începând de anul acesta avem curse charter cu cetățeni israelieni și asta arată că există un interes pentru România, mai ales că sunt câteva curse pe săptămână. Suntem interesați să atragem turiștii din Vest. Statul român, din punctul meu de vedere, nu concurează cu Bulgaria, noi avem alte pachete pe care le vindem față de vecinii noștri„, a explicat Dobre.

Potrivit datelor Asociației Litoral-Delta Dunării, la nivelul anului 2016, un număr de circa 7.000 de turiști israelieni au vizitat litoralul românesc, în special stațiunile Mamaia, Năvodari și Eforie, iar pentru 2017, numărul turiștilor proveniți din Israel ar putea trece de 8.000, pe fondul suplimentării zborurilor charter săptămânale.

Referitor la voucherele de vacanță, ministrul Dobre a subliniat că, în prezent, se lucrează la actul normativ, astfel încât de la 1 iulie toți angajații din sistemul public să beneficieze de acestea.

Lucrăm în prezent la actul normativ, astfel încât voucherele de vacantă să intre în vigoare de la 1 iulie 2017 pentru toți angajații din sistemul public inclusiv cei cu statut special, precum MAI și MAPN”, a precizat Dobre.

La începutul lunii aprilie, șeful de la Turism declara că 1 iulie 2017 este termen limită pentru trei proiecte, respectiv voucherele de vacanță, Legea turismului și Master Planul de Investiții în Turism.

Potrivit acestuia, sectorul de turism este reglementat la ora actuală de 73 de acte normative care au fost date înainte de intrarea României în Uniunea Europeană.

„Noi, acum, discutăm despre legi care sunt făcute prin 2001, 2002, 2003. Deci, avem niște legi de dinainte de a intra în Uniunea Europeană, cu 5-6 ani înainte de a intra în UE. Discutăm de legi de 14-15 ani și suntem într-o mare eroare acum dacă ne uităm la ce se întâmplă. Și aici vorbim și despre garantarea pachetelor de servicii turistice, vorbim și de tot ce înseamnă parte de acreditare la unitățile de cazare, vorbim și despre TVA-ul pentru agenții”, a menționat ministrul.

Acesta a subliniat că s-au făcut o serie de pași în privința fiscalității pentru atragerea de investiții.

„Într-adevăr, am făcut niște pași vizavi de partea asta de a atrage investitori. S-au făcut niște pași pe fiscalitate și aici ne referim în mod concret la tot ce înseamnă unități de cazare și alimentație publică, dar acum am făcut un material și l-am transmis către Ministerul Finanțelor ca să înceapă procedura pentru reducerea TVA la 9% pentru agențiile de turism. Aceasta trebuie acceptată și de Comisia Europeană și dacă se introduce noțiunea de travel agency în anexa 3 din directiva europeană atunci, într-adevăr, statele UE pot să reducă TVA până la 9% pentru că nu există la nivel de UE această noțiune”, a explicat Mircea Titus Dobre.

Pe lângă Legea turismului, la 1 iulie 2017 trebuie să se acorde voucherele de vacanță și să fie finalizat Master Planul pentru Investiții în Turism.

„Pentru 1 iulie 2017 avem trei puncte importante: voucherele de vacanță, Legea turismului și un lucru foarte important care nu s-a mai făcut până acum este Master Planul de Investiții în Turism. Suntem în calendar cu toate trei. La voucherele de vacanță este foarte puțin de modificat, de reglementat. Ceva mai dificil este la Master Planul pentru Investiții în Turism și la Legea turismului, unde trebuie să cădem de comun acord cu entitățile private”, a precizat atunci ministrul.

La rândul său, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, susținea că voucherele de vacanță alocate celor 1,2—1,3 milioane de salariați la stat reprezintă de fapt 360 de milioane de euro, adică „sânge care va veni în venele turismului intern”.

„Abia aștept chestiunea asta cu voucherele, pentru că asta înseamnă că fiecare salariat la stat primește 300 de euro pe an în vouchere de vacanță pe care le consumă doar în România. Deci, la 1,2 — 1,3 milioane de salariați la stat înseamnă 360 de milioane de euro. Practic, este vorba despre 360 de milioane de euro care este sânge care va veni în venele turismului intern, pentru că poți să mergi la balneo, oriunde”, a arătat Burcea.

Conform proiectului Legii salarizării unitare, bugetarii vor putea primi de la 1 iulie 2017 vouchere de vacanță la nivelul unui salariu minim brut garantat în plată, respectiv un singur voucher de vacanță, în valoare de 1.450 lei. Acestea vor putea fi folosite pe perioada unui an calendaristic pentru un sejur complet pe litoralul românesc, în stațiunile balneo, în Delta Dunării sau stațiunile montane.

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Clădirea simbol dintr-un mare oraș al României care renaște din ruine. Arhitectura spectaculoasă va atrage turiștii ca un magnet
Capital.ro
Sună finalul pentru Călin Georgescu. S-a aflat, nu mai poate nega că a primit: Încă din anii 2000...
Playtech.ro
Colţul de Rai descoperit de Dan Negru în România. Este cunoscut de prea puţini români, însă e un loc istoric
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
După taxa pe stâlp, statul introduce și taxa pe hărnicie. Cine o va plăti și cât de mare este
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Zodii care vor avea parte de un Valentine's Day ca în filme. Partenerul lor le va surprinde
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Scenariu negru pentru Santorini, după ce oamenii au fugit din calea cutremurelor! Previziunile sumbre ale specialiștilor: „Un cutremur cu tsunami sau o erupție”
Cancan.ro
TOP 40 vedete surprinse în cele mai indecente poziţii! Antonia, Roxana Ionescu sau Delia şi-au mângâiat nurii şi… au făcut show total pe litoral!
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Taxă în România după deces. Cine e obligat să achite 6.000 lei. Se întocmește document notarial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Sfârșit tragic pentru o profesoară îndrăgită din Iași. "Școala a pierdut un mare OM, cu suflet de aur! Ne va lipsi în cancelarie, dar și în afara ei”
substantial.ro
Shwe Kokko, orașul miraj al infracțiunilor: un paradis pentru escrocheriile online
MediaFlux
SCAD PENSIILE în ROMÂNIA! AVERTISMENT la nivel național pentru URMĂTORII ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Înapoi în anii ’50: lista „rușinii” alcătuită de suveraniști