„Au fost depuse 1.040 de proiecte, de consiliile judeţene, de UAT-uri în general, de primării care au în subordine staţiuni de interes naţional sau staţiuni de interes local şi au depus proiecte pentru realizarea masterplanului pentru investiţii. Aceste proiecte se vor mapa, se vor aşeza pe harta României şi se vor legifera printr-o Hotărâre de Guvern, în aşa fel încât să avem şi noi, pentru prima oară în istoria României, un masterplan de investiţii în turism”, a afirmat Dobre.
Potrivit ministrului, pentru a aduce mai mulţi turişti străini în România este necesară organizarea unor vizite plătite din bani publici pentru jurnaliştii şi bloggerii străini şi pentru agenţiile de turism din afara ţării.
În prezent, Ministerul Turismului lucrează la o strategie de promovare a ţării, împreună cu operatorii privaţi.
”În primul rând, trebuie să ne intereseze foarte clar să atragem cât mai mulţi touroperatori din afara României. Trebuie să organizăm foarte multe info-trip-uri. Eu cred că este mai corect ca cel care vine să viziteze să simtă, să palpeze, să vadă exact ce servicii oferim. Pentru că sunt convins că oferim nişte servicii foarte bune. (…) Infrastructura turistică în România s-a dezvoltat foarte mult şi s-a modernizat foarte mult”, a spus Dobre, notează News.ro.
Info-trip-urile vor fi finanţate de Ministerul Turismului, prin bugetul de promovare externă. Bugetul total pentru promovare externă se ridică la 5 milioane euro, din care se plătesc inlusiv participările la târgurile internaţionale de turism.
În prezent, investiţiile în turism şi alimentaţie publică sunt în proporţie de 99% din surse private, afirmă ministrul.
În ceea ce priveşte Legea turismului, aceasta va fi în dezbatere publică până la 1 iulie 2017, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.
Ministrul speră ca în trei-patru ani ponderea turismului în produsul intern brut (PIB) al României să se dubleze.
”Vorbim despre o dublare a procentului din PIB în ceea ce priveşte această industrie. Eu spun că, în trei-patru ani de zile, putem să discutăm de o dublare de la 1,5% la 3%, poate chiar şi mai mult”, a spus Dobre.
Una dintre problemele din sector este evaziunea fiscală generalizată.
„Trebuie să ne întrebăm, în primul rând, dacă este vorba despre 1,5%. Descopăr pe parcurs tot felul de entităţi private care nu sunt fiscalizate, înregistrate, certificate, licenţiate şi nu sunt de acord cu concurenţa neloială. Trebuie să avem entităţi care să-şi plătească impozitele şi taxele, să nu spună: lasă că merge şi aşa!”, a menţionat ministrul.
Legat de partea de pachete de servicii turistice, România este acum în procedură de preinfringement.
”Este vorba despre două directive, una din 1999, alta din 2015, care trebuiau transpuse în legislaţia românească, lucru care nu s-a întâmplat. Nu e niciun fel de problemă, o vom rezolva şi pe aceasta. Până la 31 decembrie 2017 trebuie să rezolvăm aceste probleme”, a mai spus Dobre.
Ministrul va merge joi pe litoral, dar şi pe 12 mai, unde va întâlniri cu hotelierii şi cu patronii de restaurante, pentru discuţii privind sezonul estival şi problemele cu care aceştia se confruntă.