”Avem şi o problemă care vă priveşte direct pe dumneavoastră, iar pe alţii indirect, aceea privind garantarea pachetelor din turism. Suntem în acest moment în pericol de infringement. Este o situaţie care trebuia reglementată de mult mai demult şi suntem obligaţi ca, până la finalul anului 2017, să finalizăm această chestiune. Trebuie să găsim o soluţie. Ştiţi, la ora actuală sunt foarte puţine instrumente financiare. Vorbim de asigurări care sunt de 10.000, respectiv 50.000 de dolari, dar s-a demonstrat în timp şi în trecut că a fost în detrimentul cetăţenilor din România. Trebuie să găsim nişte soluţii viabile şi de viitor în aşa fel încât fiecare cetăţean din România să fie protejat în momentul în care va achiziţiona un pachet de servicii turistice”, a declarat ministrul Turismului, vineri, la Sibiu.
Potrivit lui Mircea Titus Dobre, sunt probleme în turism, având în vedere că peste 1.200 de agenţii au rămas fără licenţe în ultimul an, adăugând că piaţa trebuie reglementată.
”Dacă vă uitaţi, cel puţin în ultimul an, au fost ridicate peste 1.200 de licenţe de turism pentru agenţiile din ţară şi nu cred că este un lucru normal. Înseamnă că există nişte probleme în piaţă, de aceea trebuie reglementată situaţia şi trebuie intervenit cu acte normative. Sunt aşa-zise agenţii care vând în online dar ele nu sunt licenţiate şi nici nu ne convine să facem un fel de Poliţie să găsim pe cineva anume”, a mai spus ministrul.
Dobre a subliniat că ”dacă la 31.12.2017 dacă nu rezolvăm problema garantării pachetelor turistice, intrăm în infringement”.
”Statul român va primi amenzi. Ca şi conducător al acestei instituţii nu pot să îmi asum să intrăm în infringement şi nu vom intra niciodată. Eu nu vreau să stăm până la sfârşitul anului 2017, vreau ca cel târziu la 30 septembrie garantarea pachetelor turistice să fie un subiect închis”, a afirmat Dobre.
Ministrul Turismului declara, în 16 martie, într-un interviu pentru News.ro, că se poate discuta despre mai multe tipuri de garantare a acestor pachete de servicii.
”Este fondul de garantare de care aţi vorbit, putem să discutăm despre o poliţă de asigurare, putem să discutăm despre un depozit bancar, scrisoare de garanţie bancară şi sunt tot felul de instrumente financiare pe care le putem pune în vedere celor care vând aceste pachete de servicii turistice. Şi anul acesta, dar şi anul trecut, direcţia generală de control din cadrul ministerului a luat nişte decizii importante în ceea ce priveşte partea aceasta de a manageria situaţiile vizavi de ce înseamnă situaţiile din turism”, afirma Mircea Titus Dobre.