Dan Vîlceanu a recunoscut, în contextul posibilei creşteri a contribuţiei pentru pilonul 2 de pensii, că există la nivelul Comisiei Europene o îngrijorare că România ar putea cere renegocierea unor termeni din PNRR, dar a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla şi a explicat şi ce ar însemna un astfel de demers.
„Câtă vreme există această dezbatere permanentă, în care o parte a guvernului spune ceva și vine cealaltă parte și spune altceva, nu văd ca în viitorul apropiat, la nivel de săptămâni, să existe un act normativ. Din păcate, trebuie să recunosc că genul ăsta de documente, cum e și PNRR, care e o colecție de reforme de care românii au nevoie de 30 de ani, sunt prezentate în spațiul public diferit. Unii spun că sărăcește românii, unii spun că e foarte bine pentru români. Lucrurile astea se întâmplă pentru că nu toți românii stau să citească 1500 de pagini cât are PNRR să vadă dacă acest PNRR le este benefic sau nu. Din punctul meu de vedere, primul lucru pe care ar trebui să îl facem, ca membri ai aceluiași guvern, este să ne limităm la obligațiile pe care Guvernul României le are printr-un document semnat, la care suntem parte. Altfel, să știți că nu va fi nimic bun.
Nu vă ascund faptul că au existat îngrijorări la Comisia Europeană imediat ce au apărut iarăși asemenea discuții în spațiul public. Ne-au și întrebat imediat dacă există această posibilitate, să mergem să renegociem. Vă anunț că renegocierea PNRR înseamnă renegocierea de la zero. Nu o vom face niciodată. Dacă vrei să renegociezi, iei totul de la zero. Adio granturi, adio tot. Pică tot”, a declarat Vîlceanu, după ședința de guvern.
El a subliniat că România are şi un sistem IT de monitorizare pentru PNRR, care este în testare.
„De asemenea, suntem unul dintre statele europene care a reuşit să aibă un sistem IT pentru monitorizarea PNRR. Este acel sistem de la MIPE prin care comunicăm şi cu Comisia. Acolo sunt încărcate datele pentru ca toţi partenerii din PNRR să aibă acces la informaţii, să poată încărca informaţii. Cele mai multe state nu au reuşit să aibă acest sistem IT. România este unul dintre statele, probabil singurul în acest moment, care are acest sistem implementat. Aşteptăm doar ca Autoritatea de Audit să facă auditul asupra sistemului şi practic putem să încărcăm în el date. El este în testare. L-am testat cu Comisia. Lucrurile sunt foarte bune”, a explicat ministrul.