Ministerul Sănătății precizează că, în prezent, din punct de vedere al centralizării informațiilor, nu există o statistică oficială unitară a numărului de medici care practică în România.
„La nivelul cabinetului ministrului Voiculescu au fost analizate toate sursele referitoare la resursa umană din sistemul sanitar, iar rezultatele obținute au fost diferite. E vorba despre statisticile ministerului, ale Colegiului Medicilor și ale Institutului Național de Statistică. În ceea ce privește costurile serviciilor medicale prestate de furnizori pentru pacienți, în ciuda mecanismelor de calcul existente, acestea de foarte multe ori nu sunt fundamentate pe baze reale. Nu este niciun secret că decontările serviciilor din Fondul de Asigurări de Sănătate de multe ori nu acoperă costul real al serviciului respectiv”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Ministrul subliniază că, astfel, se explică faptul că există momente de criză în care spitalele, de exemplu, rămân fără fonduri.
„Elaborarea unor standarde de cost pe fundamente reale este o prioritate strategică absolut necesară care a fost amânată prea mult timp. Același principiu este valabil și pentru formularea unor politici de sănătate care, în actuala arhitectură a sistemului sanitar, nu sunt fundamentate pe dovezi clare, care să justifice necesitatea și amploarea lor”, precizează sursa citată.
În acest context, Ministerul Sănătății speră să primească sprijinul tuturor experților și instituțiilor competente pentru a construi politici de sănătate bazate pe dovezi, nu pe interese de moment.
„Este perfect adevărat că un sistem informatic poate fi interogat, iar acesta va furniza datele de care dispune. Problema acestor sisteme este însă calitatea datelor introduse, posibilitatea de monitorizare a lor în timp real și, cu precădere, analiza cu acuratețe a rezultatelor. Fără un punct de plecare corect, datele respective duc la rezultatele cunoscute”, afirmă ministrul Voiculescu.