Operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au preluat şi procesat, de miercurea trecută până luni, la nivel naţional, aproape 160.000 de apeluri primite la numărul de urgenţă 112.
Potrivit unui comunicat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale transmis, marţi, Romaniatv.net, din totalul acestora, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgenţă şi au fost transferate către agenţiile specializate de intervenţie: Ambulanţă, ISU-SMURD, Poliţie, Jandarmerie sau Salvamont.
În noaptea de Înviere, în intervalul orar 22,00 – 6,00, la 112 s-au primit 4.083 de apeluri care au semnalat urgenţe ale cetăţenilor. Cele mai multe au fost medicale (1.390 de apeluri, dintre care 246 au reprezentat situaţii de persoane inconştiente) şi incidente de ordine publică (236 de apeluri). Operatorii STS au preluat de la apelanţi datele necesare identificării urgenţei, au realizat localizarea evenimentelor şi au alertat cu rapiditate agenţiile ce au competenţă în soluţionarea acestor tipuri de urgenţe.
Părinții Andreei Morega, studenta la Medicină ucisă de Mirel Dragomir, îngenuncheați de durere de Paște: ”Ai fost universul nostru, ai plecat fără voia ta, luând cu tine sufletul nostru și visele noastre”
În minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, cea mai încărcată zi la 112 a fost cea de luni, când operatorii STS au preluat 27.983 de apeluri.
Statistica tipurilor de urgenţe preluate la 112, de miercurea trecută până luni, este următoarea: urgenţe medicale – 38.760 (41,07%), violenţă – 6.520 – (6,91%), deranjarea ordinii şi liniştii publice – 1.940 (2,06%), evenimente rutiere – 1.930 (2,04%), intoxicaţii – 1.144 (1,12%), incendii – 1.009 (1,07%), incidente montane – 54 (0,06%).
Totodată, în minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte, la 112 au fost 21 de apeluri de tip eCall efectuate automat de la bordul unor maşini implicate în evenimente rutiere.
La nivelul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au fost adaptate permanent fluxurile de lucru între operatorii STS şi dispecerii agenţiilor de intervenţie şi s-a asigurat suplimentarea, după caz, a numărului de operatori, în intervalele orare cu aflux de apeluri.
Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti – Ilfov în minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte. Mai mult de 4.000 au fost cazuri grave şi foarte grave
Peste 6.500 de persoane au apelat la Serviciul de ambulanţă Bucureşti – Ilfov în minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte, conform datelor prezentate de managerul Serviciulului de Ambulanţă, Alis Grasu.
Conform lui Alis Grasu, 6574 de persoane au avut nevoie de asistenţă mediclaă de urgenţă, statitstica fiind valabilă din seara zilei de 30 aprilie şi până în dimineaţa zilei de 6 mai.
Accident teribil în Oneşti. Părinţii parintelui Nicolae Zaharia au murit după ce maşina s-a lovit de un stâlp
Dintre acestea, 4,244 au fost cazuri grave şi foarte grave. De asemenea, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a fost solicitat şi în cazul a 369 de persoane cărora li s-a făcut rău în spaţii publice, în zona cimiterelor, lăcaşurilor de cult sau în locurile de distracţie.
Alis Grasu a precizat că au fost mai puţine solicitări faţă de zilele obişnuite, punând această situaţie pe seama faptului că numeroşi locuitori din Bucureşti şi Ilfov au fost plecaţi în vacanţă şi au petrecut sărbătorile în alltă parte.
Ea a făcut un apel la cumpătare şi moderaţie, recomandâns oamenilor să nu exagereze cu bucatele tradiţionale, pe care le-a numit ”adevărate bombe calorice” şi nici ”să nu le stropească cu prea multe băuturi alcoolice”.