Totuşi, există anumite categorii de salariaţi ca nu pot beneficia de zile libere în sărbătorile legale amintite. Aceştia sunt cei care lucrează în unităţile sanitare sau de alimentaţie publică, dar şi cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Zile libere 2021. Mai puţine minivacanţe pentru angajaţii români de anul viitor
Minivacanţă de Anul Nou 2021. Codul Muncii prevede că acești salariați au dreptul la compensaţii în zile libere în următoarele 30 de zile din partea angajatorului.
Dacă angajatorul nu le acordă zile libere, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, scrie avocatnet.ro
Calendarul actualizat pentru 2021 – Sărbători legale 2021. A se vedea, care zilele sunt sărbători și posibilități de combinare vacanțe cu week-end . Planificați-vă vacanța dumneavoastră și vacanțe acum!
Zile libere în 2021 sunt:
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
30 aprilie -Vinerea Mare,
2 -3 mai – Paște ortodox 2021
1 mai — Ziua Muncii
1 iunie – Ziua Copilului
20 iunie (duminică) – Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.