Minivacanţă ianuarie 2025. Pe 24 ianuarie (vineri) se serbătoreşte Ziua Unirii Principatelor, care va fi zi liberă legală. Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.
Zile libere rămase în 2025:
7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul/ marți;
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române/ vineri;
18 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
20 și 21 aprilie – prima și a doua zi de Paști (atât cel ortodox, cât și cel catolic)/ duminică și luni;
1 mai – Ziua Muncii/ joi;
1 iunie – Ziua Copilului/ duminică;
8 și 9 iunie – prima și a doua zi de Rusalii/ duminică și luni;
15 august – Adormirea Maicii Domnului/ vineri;
30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei/ duminică;
1 decembrie – Ziua națională a României/ luni;
25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun/ joi și vineri.
În plus, guvernul a decis recent ca ziua de 2 mai 2025 să fie liberă, care se recuperează pe 31 mai. Astfel, angajații bugetari vor avea o minivacanță de 4 zile în perioada 1-4 mai, deși primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 4 mai.
Cei care lucrează în această zi, pe 24 ianuarie, trebuie să știe că au dreptul să fie compensați prin timp liber sau printr-un spor salarial de cel puțin 100%, conform prevederilor din Codul muncii.
Conform Codului Muncii, salariații din toată țara vor beneficia vineri, 24 ianuarie, de o zi liberă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Această sărbătoare legală oferă tuturor salariaților din sectorul public și privat dreptul la timp liber.
DOCUMENT. Decizia care va afecta toţi angajaţii din România, ce se întâmplă cu salariile
Cu toate acestea, există categorii de angajați care trebuie să muncească și în zilele declarate libere. Printre aceștia se numără personalul din unități sanitare, angajații din unități de alimentație publică, dar și cei din locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă, fie din cauza specificului activității, fie din cauza procesului de producție.
Pentru cei care lucrează în astfel de condiții, legea prevede compensarea prin acordarea unui timp liber corespunzător în termen de 30 de zile. Dacă acest lucru nu este posibil, angajații trebuie să primească un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Sporurile pentru ore suplimentare, munca de noapte sau cea prestată în zilele nelucrătoare și în timpul repausului săptămânal pot fi negociate între angajator și angajat.
Nerespectarea acestor prevederi de către angajatori poate atrage sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
În 2025, 13 sărbători legale vor pica în timpul săptămânii, permițând salariaților cu program obișnuit, de luni până vineri, să beneficieze de timp liber în aceste zile. Până în prezent, patru dintre aceste sărbători au trecut deja, oferind angajaților ocazia să se bucure de zilele libere.