Potrivit Poliţiei Române, în perioada 15-19 august, 7.474 de poliţişti (din care 5.283 de ordine publică şi 1.472 rutieri) acţionează, zilnic, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, fiind constituite dispozitive suplimentare în zona lăcaşurilor de cult şi unde se desfăşoară manifestări publice.
Astfel, pentru fluidizarea traficului şi prevenirea producerii unor accidente, poliţiştii rutieri vor acţiona pe drumurile publice, în zona de desfăşurare a evenimentelor publice, pe principalele artere din zonele turistice şi pe traseele de acces către aceste zone.
Totodată, poliţiştii vor folosi peste 325 de aparate radar, iar cu ajutorul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI se va monitoriza fluenţa traficului pe Autostrada Soarelui.
Poliţiştii de la transporturi vor fi prezenţi în trenurile de călători, în special pe rutele către staţiunile montane şi litoral, precum şi în staţiile şi triajele de cale ferată.
Poliţiştii le recomandă oamenilor să aibă grijă de bunurile personale, să fie prudenţi în relaţiile cu persoane cunoscute întâmplător şi să fie atenţi la copiii care îi însoţesc. De asemenea, şoferii sunt sfătuiţi să adapteze viteza la condiţiile de trafic, în special când circulă în coloană, să păstreze distanţa între vehicule şi să conducă prudent.
La rândul său, Poliţia de Frontieră anunţă că, în minivacanţa de Sfânta Maria, se preconizează o creştere a traficului în punctele de trecere a frontierei, în special la graniţele cu Ungaria şi Bulgaria. Pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numărul poliţiştilor de frontieră care lucrează la controlul documentelor şi echipamentele folosite. Astfel, peste 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat.
Conform Poliţiei de Frontieră, este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. De asemenea, în funcţie de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control.
Potrivit estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, respectiv în Giurgiu şi Vama Veche, astfel că se recomandă participanţilor la trafic utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere de la graniţa de vest şi sud.
Astfel, la frontiera româno-ungară sunt operaţionale 11 puncte de trecere rutiere şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 52/54 de benzi de control pe sens. În judeţul Timiş, este punctul de trecere a frontierei (PTF) Cenad – Kiszombor, în Arad: PTF Nădlac – Nagylak, PTF Nădlac II – Csanadpalota, PTF Turnu – Batonnya, PTF Vărşand – Gyula, în Bihor: PTF Salonta – Mehkerek, PTF Borş – Artand, PTF Valea lui Mihai – Nyirabrany, PTF Săcuieni – Letavertes, în Satu Mare: PTF Urziceni – Vallaj, PTF Petea – Csengersima.
La frontiera româno-bulgară sunt 9 puncte de trecere rutiere şi, în total, sunt disponibile, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 20/19 de benzi de control pe sens. În Constanţa sunt PTF Vama Veche – Durankulak, PTF Ostrov – Silistra, PTF Negru Vodă – Kardam, PTF Lipniţa – Kainardja pentru autoturisme sub 3,5 tone, iar programul de funcţionare este de la ora 08.00 la ora 20.00. În judeţul Giurgiu, este PTF Giurgiu – Ruse, în Dolj: PTF Bechet – Orjahovo, PTF Calafat – Vidin, în Teleorman: PTF Turnu Magurele-Nicopole, PTF Zimnicea-Sviştov, în Călăraşi: PTF Călăraşi / Chiciu.
Participanţii la traficul transfrontalier au la dispoziţie aplicaţia Trafic On-line, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.
Anul trecut, în perioada minivacanţei de Sfânta Maria, au trecut frontiera peste 1.288.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, din care aproximativ 633.000 pe sensul de intrare în ţară şi 655.000 pe sensul de ieşire din ţară, şi peste 314.000 de mijloace de transport.
La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că, pe durata minivacanţei, peste 4.600 de pompieri salvatori, cu aproape 3.000 de mijloace tehnice, vor fi zilnic la datorie.
Eventualele urgenţe medicale vor fi gestionate, la nivel naţional, de 233 de echipaje de pompieri SMURD, care vor asigura primul ajutor calificat, şi de 25 de unităţi de terapie intensivă mobilă, 7 ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic şi 38 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.
Pe Autostrada A2 şi pe Autostrada A4, având în vedere creşterea valorilor de trafic spre litoral, IGSU a dispus dislocarea de forţe şi mijloace pentru asigurarea unui răspuns rapid, în eventualitatea producerii de situaţii de urgenţă.
Totodată, reprezentanţii ISU au făcut, înaintea minivacanţei, peste o mie de controale de prevenire şi recunoaşteri în lăcaşurile de cult unde vor fi organizate slujbe religioase şi unde se preconizează participarea unui număr mare de credincioşi. Activităţi similare s-au desfăşurat şi la obiective cu destinaţie turistică şi în alte spaţii publice.
În urma controalelor, au fost date 480 de amenzi în valoare de aproximativ 960.000 de lei şi peste 2.700 de avertismente, neexistând situaţii care să impună oprirea funcţionării obiectivelor.
În contextul aniversării Zilei Marinei Române, Caravana SMURD „Fii pregătit!” se va afla, de miercuri până vineri, pe Faleza Cazino din Constanţa, iar sâmbătă şi duminică în Portul Turistic Mangalia, unde oamenii sunt aşteptaţi la instruiri privind modul de comportare în situaţii de urgenţă.