Oficiali: Ameninţarea teroristă rămâne ridicată în Germania

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat, vineri după-amiază, că ameninţarea teroristă rămâne una ridicată în Germania, în ciuda uciderii atacatorului tunisian Anis Amri în urma unui schimb de focuri cu carabinierii italieni din Milano. Un număr de 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 48 au fost rănite, după ce atacatorul a condus un camion în mijlocul mulţimii de la un târg de Crăciun din Berlin, transmite Reuters.
Iulian Tudor
23 dec. 2016, 15:31
Oficiali: Ameninţarea teroristă rămâne ridicată în Germania

„Concluzia acestei urmări nu schimbă din păcate nivelul ameninţării teroriste din Germania – aceasta rămâne ridicată şi autorităţile vor fi în continuare vigilente. Îmi rezerv dreptul de a veni cu alte propuneri pentru a îmbunătăţi situaţia de securitate din Germania”, a declarat Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, potrivit news.ro.

De asemenea, ministrul de Interne a precizat că va discuta cu ministrul Justiţiei, Heiko Maas, despre schimbarea legislaţiei deportării ca urmare a atacului de la târgul Breitscheidplatz.

Şi cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, că amenințarea teroristă va persista în Germania, chiar dacă autorul atacului comis la un târg de Crăciun din Berlin a fost ucis.

„Putem răsufla ușurați că pericolul imediat a trecut, dar amenințarea teroristă rămâne pe ansamblu prezentă, cum a fost de mulți ani și acest lucru îl știm toți”, a spus Merkel într-o scurtă intervenție televizată după confirmarea uciderii teroristului Anis Amri de către poliția italiană la Milano.

Cazul acestui tunisian care a ucis luni seară 12 persoane și a rănit alte 48 după ce a pătruns cu un camion în mulțime, el fiind de altfel de mult timp în atenția poliției germane care știa că reprezintă un pericol, ridică ‘o serie de întrebări’, a admis Angela Merkel. ‘Pentru mine și pentru ansamblul guvernului datoria cea mai importantă a Statului este protecția cetățenilor’, a continuat ea.

Șefa guvernului german a promis o viitoare examinare aprofundată a situației și a evocat posibilitatea unor schimbări ‘legale sau politice’, dacă în urma analizei se va trage concluzia că acest lucru se impune. Ea nu a oferit detalii, cu excepția precizării că dorește să expulzeze mai mulți migranți cărora li s-a respins cererea de azil în Germania.

Autorităţile germane au recunoscut că solicitarea de azil a tunisianului Anis Amri a fost respinsă în urmă cu mai multe luni, însă acesta continua să trăiască fără nicio problemă în Germania. De asemenea, acesta era încă din luna martie pe lista serviciilor secrete germane pentru jihadişti periculoşi.

Se pare că autorităţile germane nu aveau nicio idee că suspectul a reuşit să ajungă în Italia, după ce a traversat Belgia, Olanda şi Franţa. Acesta a călătorit cu trenul din Franţa şi până la Torino, iar apoi a luat un al doilea tren până la Milano.

Presa internaţională relata vineri dimineaţă că atacatorul ar putea să fie în oraşul danez Aalborg, în vreme ce autorităţile germane susţineau că acesta putea să se ascundă în continuare în Berlin.

Jihadistul Anis Amri avea vârsta de 24 de ani şi era originar din Tunisia. Părinţii acestuia au susţinut că tânărul s-a radicalizat în cei patru ani pe care i-a petrecut închis într-un penitenciar italian, după ce a incendiat un centru de primire a refugiaţilor din Peninsulă.

Acesta a reuşit să ajungă pănă în metropola italiană din cauza confuziei autorităţilor germane, care au arestat iniţial un tânăr pakistanez, care nu avea nicio legătură cu atacul de la târgul Breitscheidplatz.

DailyBusiness
Mircea Geoană ripostează dur la adresa Austriei: „Încetați acest joc ostil și populist la adresa țării noastre!”
Spynews
Fiica lui Codin Maticiuc și a Anei Pandeli împlinește doi ani. Mesajul emoționant transmis de mămică: „N-am uitat nicio zi”
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care se ridică de la zi la zi. E cel mai bogat din țară, se construiește pe bandă rulantă și sunt mai mulți angajați decât locuitori. Până și biserica are acoperișul poleit cu aur
Capital.ro
Directivă pentru cei cu permis luat înainte de 19 ianuarie 2013. Trebuie reînnoit până la 19 ianuarie 2033!
Playtech.ro
Cum arăta Anca Țurcașiu la 17 ani. Imaginea a șocat, e de NERECUNOSCUT
DailyBusiness
Tronsonul 5 al Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești. , aproape finalizat!
Adevarul
Anunțul Bruxelles-ului după ce Austria a pus din nou frână aderării României la Schengen
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Ce spune Anamaria Prodan după ce a fost acuzată în instanță că ar fi întreținut relații cu: Gigi Becali, Giovanni Becali, Cristi Borcea, Florin Răducioiu: „Nu mai stăm să ne certăm”
Spynews
Imagini spectaculoase pe cerul României. Aurora Boreală a putut fi văzută din mai multe locuri din țară / FOTO
Evz.ro
Un mare artist român a murit în floarea vârstei. Și-a prevestit sfârșitul
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Diana Enache s-a despărțit de Ionuț Vântu, la un an după ce au devenit părinți! Prima reacție
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se alimentează cardurile. 3.500 de lei net, plătiți lunar. Ce români îi pot primi
StirileBZI
Când se dau pensiile pe octombrie 2024: Simona Bucura-Oprescu a făcut anunţul aşteptat de 2,6 milioane de pensionari
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Poluarea fonică din București: zonele cele mai afectate și măsuri de protecție
MediaFlux
Răsturnare de situație în ALEGERILE PREZIDENȚIALE din SUA! CINE VA FI PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...