La Andrieşeni, nici o palmă de pământ nu a rămas nelucrată. Iulian Ţurcanu are 40 de ani, doar zece clase, dar a reuşit să obţină de trei ori bani europeni pentru afacerea sa.
„Ori facem agricultură de performanţă, ori altfel trebuia să ne schimbăm job-ul. Acum am început să lucrăm performant, datorită Uniunii Europene. Cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit şi am luat o combină şi din ce în ce satisfacţia apare pe zi ce trece”, a declarat Iulian Ţurcanu.
VEZI ŞI Top indemnizaţii. Cei mai bine plătiţi şomeri ai României încasează peste 1.000 de dolari pe lună
Un alt localnic a pornit de la o căruţă cu doi cai. Acum are peste 100 de hectare de teren, pe care le lucrează şi creşte viţei pentru vânzare.
„Munceam la bază, şi muncind la bază, s-au dat fonduri europene, am plecat , am strâns bani, am cumpărat un tractor şi de la tractorul ăla am pornit. Am făcut 2 fonduri europene, am luat bani şi am luat pământ. Cresc în fiecare an şi încet, încet facem să fie bine”, spune un alt localnic, Vasile Ţurcanu.
Şi legumicultura merge bine în comună. De exemplu domnul Iosiv este apreciat în piaţă pentru culturile de ardei şi roşii.
„Din 2002 până în 2010 am fost în Spania şi Afganistan şi apoi criza a lovit în străini, am venit acasă şi m-am apucat de agricultură. Am făcut două solare şi două fântâni de adâncime ca să am apă”, a spus Iosiv Atănăsoaiei.
Aşa se face că la Andreieşeni nu mai găseşti niciun şomer.
„Cu cat ii explici mai mult cetateanului ca nu are voie sa traga chiuluil, nu are voie sa stea degeaba, el trebuie sa munceasca tot timpul, doar muncind, muncind va avea. Populatia a inteles. Pai de ce fiu somer, de ce sa iau ajutor social, cand pot sa produc?”, susţine primarul comunei.
La Andrieşeni, în 2007, 300 de oameni trăiau din ajutoare sociale. Acum, doar doi mai sunt în această situaţie.