Preoţii şi credincioşii au pornit într-o procesiune în care s-au rugat pentru ploaie, având în vedere seceta gravă din ultima perioadă.
Totul s-a întâmplat duminică, 3 iulie 2022, pe dealurile din jurul mănăstirii. „Slavă Ție Doamne! Astăzi, 3 Iulie 2022 – după Sf. Liturghie, în procesiune religioasă cu Sf. Icoane pe dealurile din jurul Mânăstirii noastre – Rugăciune pentru ploaie și rodnicia pământului.
Să mergem cu toții să ne rugăm, cu toții pt că nu se știe pe care dintre noi îl va asculta Dumnezeu!” spunea maica Stareță. Am mers, ne-am rugat în genunchi și Dumnezeu ne-a ascultat. A trimis ploaia. Slavă Ție Doamne!”, se arată în postarea de pe Facebook.
Citește și: Secţie de poliţie din Olt, prădată de hoţi. Indivizii au ars toate dosarele penale
Pe aceste minunate plaiuri, cu nimic mai prejos decât cele din Baladă Miorița, mai mulți meșteri lemnari au fost puși de către paharnicul Constantin Bals, să ridice din lemnul stejarilor seculari o prea frumoasă biserica. Această ctitorie a aparținut „Schitului Blagovestenie” ce este pe hotarul moșiei Sucmezeu, pe apă Poglet, la fostul ținut al Putnei.
Referitor la satul Sucmezeu, pe moșia căruia avea să ia ființă schitul și biserica din lemn, avem mai multe știri documentare. O prima atestare datează din iunie 1617, când „Radu Mihnea voievod întărește lui Nabadaiaco biv vornic satul Sucmezeu și 599 de curaturi în pădure meree și 3 oase curaturi de fan”.
Din hrisovul domnesc dat de Scarlat Grigore Ghica voievod în anul 1758 aflăm că schitul „iaste făcut din temelie de cinstit și credincios boierul domniei meledumnealui Konstandin Balse biv vel vornic și iaste incinat metoh de singur numitul vornic la Scitul cel Mare din Țară Leșească”, scrie creștinortodox.ro.
Citește și: Marian Godină a răbufnit după ce a fost acuzat că „se vinde” pe Facebook: „Like-urile nu plătesc facturi”
Ctitorul Schitului Sucmezeu, biv vel paharnicul Constantin Bals, la dată de 27 aprilie 1752, da o diadă în care mentoneaza printre altele: „silitu-m-am și am făcut o sfânta mânăstioara, ce se chiamă Sucmezeu ce iaste pe pârâul Pogletului la ținutul Putnii.”