Se spune cine bate toaca face legătura între pământ şi cer, între uman şi divin, între ştiut şi neştiut. Clipul a strâns, în doar două zile, peste 57.000 de aprecieri şi peste 560 de comentarii pe TikTok, peste 58.000 de aprecieri, peste 2.500 de comentarii şi peste 10.000 de shre-uri pe Facebook, iar numărul lor creşte de la o oră la alta. Şi pe bună dreptate!
Protagonistul este un băieţel de patru ani, care nici bine nu vorbeşte, nici singur nu ştie să se închine, însă bate toaca dumnezeieşte. Cuvintele sunt de prisos.
@georgesimionoficial♬ sunet original – George Simion
Meşteşugul bătăii toacei nu e pentru oricine. E o activitate care necesită efort, îndemânare, dar şi studiu. Micuţul de pe TikTok, însă, pare să aibă un talent înnăscut în acest sens.
Citeste si Minune dumnezeiască! O icoană crăpată s-a reparat în mod miraculos peste noapte
Toaca și clopotul au rolul de a anunta începutul slujbei și de a chema credincioșii. În liturghia ortodoxă toaca are un rol de delimitare temporală (trecerea de la timpul profan la cel liturgic) și spațială (delimitarea spațiului liturgic de cel cotidian prin înconjurarea bisericii cu toaca), scrie wikipedia.
„Toaca poate fi privită ca o jertfă de rugăciune adusă lui Dumnezeu. Toaca are acest minunat rol de a-l chema pe om la convorbirea cu Dumnezeu; printr-un simplu sunet, atât călugării, cât și oamenii de rând înțeleg nevoia ființei plăsmuite de a reintra în dialog cu Cel care a creat-o, adică nevoia rugăciunii. Toaca este cu adevărat rugăciune, deoarece omul care o bate este chemat la o stare de contemplare, la o stare de jertfă, pentru că în mâinile lui stă binecuvântarea vieții liturgice.
Toaca se bate de obicei la începutul slujbelor bisericești sau în momente mai însemnate ale slujbelor„, a explicat părintele Iosif Moldovan pentru ziarulfaclia.ro