Minunile naturii. Opt păduri unice pe Terra, una dintre ele chiar în România GALERIE FOTO

În prezent, pădurile acoperă aproximativ 9,4 la sută din suprafaţa Terrei şi, totodată, aproape o treime din suprafaţa totală a terenurilor. Multe dintre ele au devenit destinaţii turistice sau locuri de recreere, însă pe lângă acestea există şi o categorie aparte, mai puţin cunoscută publicului larg, şi care clasează acest mediu natural în categoria neobişnuitului.
Daniel Spătaru
09 apr. 2013, 06:04
Minunile naturii. Opt păduri unice pe Terra, una dintre ele chiar în România GALERIE FOTO

1. Aleea Baobabilor, Madagascar

Mărgineşte drumul dintre Morondava şi Belon’i Tsiribihina, în regiunea Menabe, din vestul Madagascarului. Peisajul remarcabil atrage turişti din întreaga lume, făcând ca locul să fie unul dintre cele mai vizitate din regiune. Din iulie 2007 este arie naturală protejată temporar şi probabil va deveni primul monument natral din Madagascar. Arborii au înălţimi în jur de 30 de metri, sunt vechi de 800 de ani şi sunt rămăşiţe ale denselor păduri tropicale ce împânzeau o dată Madagascarul.

2. Pădurea scufundată din Lacul Kaindy, Kazahstan

Situat la o altitudine de 2.000 de metri, lacul are o lungime de 400 de metri, iar adâncimea sa în unele locuri poate ajunge până la 30 de metri. Ceea ce face ca acest lac să fie cu totul deosebit sunt trunchiurile de copaci care se înalţă din limpezimea sa, ca nişte stâlpi cu totul şi cu totul misterioşi. În lunile de iarnă suprafaţa apei îngheaţă, iar asta sporeşte frumuseţea ciudatei păduri scufundate ce îşi are rădăcinile pe fundul lacului. Vara, spectaculozitatea este dată de coloritul contrastant al apei. Lacul a apărut în mod natural, în urma unui cutremur care s-a produs în 1911.

3. Pădurea Deadvlei, Namibia

Deadvlei este un loc magic, aflat lângă celebrul platou Sossusvlei, din Parcul Namib-Naukluft, unde se află cele mai înalte dune lume, cu înălţimi şi de 400 de metri. Dealtfel, cea mai înaltă dună îşi are propria poreclă, Big Daddy. Pe vremuri, zona Deadvlei era străbătută de râul Tsauchab, dar în urmă cu aproximativ 900 de ani acesta a secat. Terenul a devenit atât de arid, încât copacii au devenit prea uscaţi chiar şi pentru a se descompune, astfel că, arşi de soare, au ajuns să se înnegrească şi să alcătuiască o pădure bizară şi moartă, veche de 1.000 de ani.

 

4. Pădurea Letea, România

Se întinde pe aproape trei mii de hectare, în partea de nord a Deltei Dunării, între braţele Chilia, la nord, şi Sulina, la sud. Este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, formată din copaci care îşi au rădăcinile printre dunele de nisip. Mergând prin pădure treci printr-o uluitoare schimbare de peisaj, de la pădure subtropicală la deşert in numai 2-300 de metri. De asemenea, este singurul loc din Europa unde cresc liane. Una dintre caracteristicile principale ale peisajului este dată de modul bizar în care s-au dezvoltat arborii, multe dintre trunchiuri fiind aplecate şi contorsionate. Unul dintre stejarii Pădurii Letea are o vârstă estimată la 700 ani. Pădurea Letea se află la 23 km nord-vest de Sulina şi este arie protejată încă din 1930, fiind cea mai veche rezervaţie naturală din România.

5. Pădurea Răsucită, Polonia

Este o curiozitate a naturii, care se întinde pe o suprafaţă de 1,7 hectare lângă Nowe Czarnowo, în Pomerania Occidentală. Este alcătuită din aproximativ 400 de pini, plantaţi în jurul anului 1930, iar particularitatea acestor copaci este că ei sunt deformaţi, la 40 cm deasupra nivelului solului. Acolo, tulpina a luat brusc o direcţie orizontală, formând un unghi de 90 de grade, revenind la forma firească, verticală, la trei metri înălţime. Copacii au în jur de 11-12 metri înălţime.

6. Pădurea merilor sălbatici, Kazahstan

În mijlocul său se află oraşul Alma Ata, fosta capitală a Kazahstanului. Dealtfel, numele oraşului, Alma Ata, se traduce în kazahă chiar „patria merelor”. Din păcate zone întinse au fost defrişate, pentru a se construi aici case de vacanţă. Rămâne una dintre foarte puţinele păduri de meri sălbatici de pe Glob, cu o întindere pe o suprafaţă de 560 de hectare. Unii dintre pomi au vârste de 300 de ani şi măsoară 30 de metri înălţime, iar, ca circumferinţă, ajung până la 2 metri. Fructele lor parfumate au diferite gusturi.

7. Pădurea ficus, India

Pădurea ficus este de fapt un ficus bengalez uriaş, aflat la Grădina Botanică Howrah, de lângă Calcuttta.  Este copacul cu cel mai mare coronament din lume, iar vârsta sa este estimată la 200-250 de ani. „Pădurea”, formată din cele 2.880 de rădăcini aeriene ale ficusului, ocupă o suprafaţă de 14.500 de metri pătraţi, iar sub coroana sa se pot ascunde cu aproximativ 2.000 de oameni. Înălţimea celui mai mare trunchi este de 25 de metri.

8. Lemonodasos, Grecia

Pădurea de lămâi este principala zonă de atracţie din Poros (Insula Kefalonia) şi a fost de-a lungul vremii o sursă de inspiraţie pentru poeţi şi scriitori.  Este o pădure de lămâi sălbatici, care se află nu departe de una dintre cele mai frumoase plaje din zonă, Aliki. Pe lângă frumuseaţea locului, vizitatorul mai este încântat şi de mirosul puternic şi parfumat al lămâilor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH