Mioara Roman, ultimul interviu acordat jurnalistei Cristina Herea pentru România TV. Cum l-a cunoscut pe Petre Roman, ascensiunea lui politică, mineriadă și plecarea lui din Guvern

Mioara Roman este înmormântată luni. Fosta soție a lui Petre Roman, primul premier al României de după Revoluție, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferință. Într-un interviu acordat jurnalistei Cristina Herea - Chiciu, pentru România TV, în 2013, înainte să fie evacuată din casa din Strada Gogol. A vorbit atunci despre viața ei în perioada comunistă, despre cum l-a cunoscut pe Petre Roman, dar și despre decăderea politică a primului premier al României de după Revoluția din 1989.
Alina Costache
26 feb. 2024, 14:49
Mioara Roman, ultimul interviu acordat jurnalistei Cristina Herea pentru România TV. Cum l-a cunoscut pe Petre Roman, ascensiunea lui politică, mineriadă și plecarea lui din Guvern

Mioara Roman a încetat din viață în noaptea de 23 februarie 2024, în urma unui stop cardio-respirator, la azilul în care și-a petrecut ultimii ani din viața. Trupul neînsuflețit a fost depus la Biserica Sfântul Gheorghe cel Nou, iar luni, 26 februarie, este condusă pe ultimul drum. Își va dormi somnul de veci la Cimitirul Reînvierea.

Într-una dintre ultimele sale apariții publice televizate, un interviu luat de jurnalista Cristina Herea pentru România TV în 2013, Mioara Roman a povestit despre perioada ceaușistă, despre viața ei alături de Petre Roman, primul premier al României post-Revoluție, dar și despre mineriadă și demisia lui Petre Roman din fruntea Guvernului.

Legatura dintre jurnalista România TV si Mioara Roman durează de mai bine de 10 ani. Putina lume stie ca Mioara Roman a făcut corectarea manuscrisului care a stat la baza cărtii Cristinei Herea “Romania de Culise” si ca aceasta a acordat Cristinei ultimul interviu televizat in anul 2013.

„Doamna Mioara Roman ar trebui sa ramana in constiinta publica drept un model de demnitate. Si-a purtat toate suferintele si loviturile vietii cu multa demnitate si eleganta. Va rămâne mereu pentru mine cu această imagine a femeii puternice si decente”, a declarat Cristina Herea la iesirea din biserica Sf. Gheorghe din Centrul Capitalei, unde a fost depus sicriul Mioarei Roman. De altfel, duminică, jurnalista Cristina Herea – Chiciu impreuna cu sotul sau, avocatul Alexandru Chiciu, au depus o coroană de flori ca un ultim omagiu pentru fosta sotie a lui Petre Roman.

 

”Dincolo de anvergura pe care o avea ca femeie, ca om, de a sta în spatele unuia dintre cei mai importanți și puternici oameni de la vremea respectivă … Domnia sa a preferat penumbra, discreția. Eleganța cu care mă întâmpina de fiecare dată când mergeam la domnia sa acasă era una fascinantă. Durerea pe care a purtat-o în ultimii ani și tăcerea cu care a preferat să se afișeze în spațiul public”, a mai spus Cristina Herea.

 

 

Mioara Roman, ultimul interviu acordat jurnalistei Cristina Herea pentru România TV. Cum l-a cunoscut pe Petre Roman, ascensiunea lui politică, mineriadă și plecarea lui din Guvern

Mioara Roman este probabil unul dintre cei mai importanti martori ai puterii în tranzitie. Fina cunoscătoare culiselor regimului ceausist, imediat dupa Revolutie, Mioara Roman avea să devină soție de prim-ministru. Contactele ei cu familia Ceausescu, atatea cate au fost, au lasat amitiri pregnante. Daca relatiile Mioarei Roman cu Nicolae Ceausescu au fost strict profesionale, in schimb din interacțiunile cu Elena Ceaușescu au cam iesit scantei. Poate si pentru faptul ca Mioara Roman era o femeie frumoasa care se imbaca cu gust si acest lucru activa in Elena Ceausescu acestrala invidie feminina. Relatia dintre Elena Ceausescu si Mioara Roman a devenit si mai complicata cand Elena a inceput sa spere că Mioara il va indeparte pe Petre Roman de Zoia si ca sa se asigure, intr-o zi a intrebat-o direct daca il ia sau nu de barbat.

”Atunci il cunoscusem si pe Petre chiar in acelasi an, iulie 73 si..pe urma ea m-a chemat in primăvara 74 cu Riad. ”Un măritat?”. ”Nu stiu daca ma marit, de abia am divortat”. Cumva i-am taiat asa ca am spus ca este viata mea personala. Era neobisnuit sa spui atunci ca ai viata personala”, povestea Mioara Roman.

Soarta i-a unit pana la urma pe cei doi, in valtoarea evenimentelor care i-au scos pe Ceausești din istorie. Mioara s-a aflat langa Petre Roman chiar cand acesta isi risca viata pe baricadele Revolutiei. Ea sustine ca Petre a ajuns intamplator in centrul evenimentelor si ca nu a facut parte din nicio conspiratie.

”Petre Roman și echipa lui au fost niste oameni anti-sistem, ei au creat marile, cum sa iti spun, schimbari de fond, nu au lasat sa le duca acasa. Din echipa Roman nu mai e nimeni in politica. Presedintele romaniei? Da, dar nu era, nu a facut parte din echipa care a gandit in primvara 90 in anul 90 … 91. El a aparut tarziu, nu a fost cel care a gandit această cale. Mă uitam si ieri intr-o carte de comentarii, Petre Roman care nu s-a remarcat prin nicio initiativa, marile intitiative au inceput atunci, in iulie cu NATO, in septmebrie aveam ambasador al NATO, secretaul NATO a venit in Romania, nu e trecuta nici in alte carti. De ce avea interes sa loveasca? Pentru ca venea din afara, a fost dus la baricada de fratele meu… care a avut inteligenta, un mare fizician si a plecat la Paris de unde nici nu a mai venit in Romania niciodata. Iar el nu cunostea pe nimeni. Si toate povestile cu Iliescu astea sunt inventii”, mai spunea Mioara Roman.

Mioara Roman sustine ca Petre Roman a fost pandit pentru a fi indepartat. Ceea ce a inceput cu mineriada din 91 pare sa se fi sfarsit in 2004 cu excluderea din partidul pe care el il infiintase.

”Si partidul l-a pierdut in conditii foarte dubioase. A avut 338 de voturi, si Simona Marinescu 80 și Băsescu 600, dar a fost un proces mai complicat. Au fost scosi pe rand, Eugen Dijmărescu, Anton Vătășescu, Doru – Viorel Ursu și Adrian Severin. Berceanu a fost primul care a spus că trebuie sa scapam de Roman. Demult, e mai complicat… nu le tin, am scris si o carte nu vrea nimeni sa o publice, ”A fost o Revoluție”, partea mea de adevar sunt notele mele facute pe parcurs , niste inregistrari…”, a mai povestit Mioara Roman.

Atitudinea transanta pe care Petre Roman a avut-o in timpul puciului stalinist de la Moscova i-a atras acestuia dusmania unei parti a politcienilor din mama Rusia, reprezentati in Romania de KGB-isti conspirati. Unul dintre bratele inarmate ale acestor agentii au fost minerii din Valea Jiului, evident manipulati, mai spune fosta soție a lui Petre Roman.

”Nu a reusit sa vorbeasca cu Petre in miercurea aceea. Eu și Petre trebuia sa facem o vizita oficiala in Austria, două zile vizita de stat și 2 privata, invitat personal cu sotia. Eu sunt impotriva teoriei lui Iliescu… am fost martor ocular. Iliescu, cand trebuia sa plecam la 3 a dat telefon si mi-a zis sa plecam mai devreme, mie mi-a zis. Uite am dat ordin sa traga avionul plecati mai devreme si ma descurc eu cu minerii, si Petre a zis: ”Păi ce eu sunt un las? Plec acum, cand se intampla asa ceva? E raspunderea si a mea, si s-a dus la guvern si Petre a vorbit cu el pe la 1 si Iliescu zicea mai bine stai, acolo barladeanu a pregatit cu…hahaha…barladeanu impreuna cu…a fost un concurs de imprejurari, eu am fost grand reporter, eu am facut teren in Iordania, in Liban, in Yemen, am un fel de intelegere a unei situatii. Guvernul Roman Romania se naste un nou dictator si acesta este Petre Roman.

Demisia lui Petre Roman din fruntea Guvernului este inca o enigmă. Desi nu demisionase incă, purtatorul de cuvant de atunci, Alexandru Mironov, a luat-o inainte evenimentului si chiar a presedintnelui Iliescu, anuntand ceea ce inca nu se intamplase de fapt, si anume ca guvernul Roman a demisionat.

”În timpul Mineriadei, Senatul a anuntat ca Guvernul Roman si-a dat demisia. Fara sa fie adevarat”, a mai spus Mioara Roman.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Plaja perfectă, cu apusuri tulburătoare. Fenomen unic în lume
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Complot Iranian Vizat Asasinarea Lui Trump: Secret Service sub Critici După Atacul Recent
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'