Pritre ruinele tragediei din Turcia se mai întâmplă și miracole. Un copilaș de doar 3 ani a fost salvat de o echipă de salvare din Republica Moldova, la 75 de ore de la producerea cutremurului. Moldovenii au decis să răspundă pozitiv apelului de ajutor lansat de Executivul din Turcia, motiv pentru care au trimis un convoi de mașini și o echipăde căutare-salvare. Aceștia participă la operațiune de evaluare tehnică, căutarea sinistraților, deblocare, dar și în misiuni de recuperare a victimelor.
Echipa din Republica Moldova este formată din 55 de salvatori, cu 12 unități de tehnică și doi câini care au avut deja o misiune de succes. Datorită lor un copilaș de numai 3 ani a fost scos de sub ruine, la peste 75 de ore de la producerea seismului devastator. În acest moment, astfel de situații sunt deja trecute la categoria de miracole. Foarte multe ore au trecut de la primul cutremur, iar vremea nu este deloc prielnică. Turcia este traversată astăzi de un val de aer rece, iar temperaturile sunt extrem de scăzute pe timpul iernii. Cu alte cuvine, cei care au avut norocul de a supravițui pintre dărâmături, riscă să moară din cauza hipotermiei.
Transportul echipelor de salvare din Republica Moldova în zonele afectate de cutremur din Turcia s-a realizat pe cale terestră, deși inițial reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) de la Chișinău au anunțat că aceștia vor pleca cu avionul.
„Prioritatea în misiunea salvatorilor moldoveni este și prezența tehnicii de intervenție grea cu care s-au echipat și a mecanismelor de deblocare de sub dărâmături, care va fi pe larg utilizată în acțiunile de salvare. Mai mult, misiunea specialiștilor din Republica Moldova va fi organizată și prin intermediul a 2 câini pregătiți pentru intervenție de căutare-salvare”, au informat reprezentanții IGSU.
În acest punct doar miracole se mai pot întâmpla, supraviețuitorii care încă mai sunt printre dărâmături își pierd șansele cu fiecare minut care trece. Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că supraviețuitorii ar putea fi puternic afectați de temperaturile scăzute.
„Avem o mulțime de oameni care au supraviețuit în aer liber, în condiții din ce în ce mai rele și îngrozitoare”, a declarat miercuri Robert Holden, managerul de intervenție în caz de cutremur al OMS.
Chiar şi aşa salvatorii nu renunţă şi sapă neîncetat pentru a salva cât mai multe vieţi.
Citește și: Echipa România TV, martora apocalipsei din Turcia. Oraşul Antakia a fost ras de pe faţa pământului