Brazilianul în vârstă de 28 de ani a angajat o procedură judiciară cu scopul de a contesta legalitatea arestării sale, pe 18 august, pe aeroportul londonez, unde a fost interogat de către poliţie timp de aproape nouă ore în baza unei legi în domeniul luptei împotriva terorismului şi unde i-a fost confiscat material informatic, potrivit AFP.
Într-un comunicat citit în faţa magistraţilor Înaltei Curţi din Londra, un consilier guvernamental de rang înalt în domeniul securităţii, Oliver Robbins, a spus că tânărul avea asupra sa „material clasificat deturnat, sub forma a aproximativ 58.000 de documente clasificate aparţinând serviciilor britanice de informaţii”.
„Pot să confirm că dezvăluirea acestor informaţii ar dăuna securităţii naţionale a Regatului Unit”, a adăugat el.
Oficialul a declarat că multe dintre aceste documente erau clasate ca „secrete” sau „strict secrete”. El a precizat că este „îngrijorat în mod special” în privinţa dezvăluirii posibile a identităţii unui agent din cadrul serviciilor de informaţii.
Poliţia metropolitană a anunţat pe 22 august că a deschis o „anchetă penală” în legătură cu materialul deţinut de către David Miranda, partenerul şi colaboratorul lui Glenn Greenwald, un jurnalist de la The Guardian aflat la originea publicării unor documente obţinute de Edward Snowden care au dezvăluit amploarea unor programe de supraveghere americane şi britanice.
Redactorul-şef al ziarului The Guardian Alan Rusbridger l-a acuzat pe Oliver Robbins că face declaraţii „nefondate şi incorecte”.
Rusbridger a dezvăluit, imediat după arestarea lui Miranda, că ziarul a fost obligat în iulie de către funcţionari britanici să distrugă documente confidenţiale care i-au fost încredinţate de către Snowden, un fost consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), în prezent refugiat în Rusia.
O nouă audiere la Înalta Curte urmează să aibă loc în octombrie.