Echipajul medical format din doi asistenți i-a luat tensiunea lui Mircea Badea de două ori, la interval de 20 de minute. Prima măsurătoare a indicat 134/84 mm Hg și pulsul 76. Cea de-a doua măsurătoare a indicat aproximativ aceleași valori: 134/89 mm Hg.
Pe 29 septembrie este Ziua Mondială a Inimii (World Heart Day). Potrivit statisticilor, doi din zece români nu știu că suferă de hipertensiune arterială.
Tensiunea arterială reprezintă forța pe care sânele o exercită asupra pereților arteriali. Hipertensiunea arterială reprezintă valorile mărite ale presiunii arteriale, adică peste 140/90 mm Hg. Valori ale tensiunii arteriale peste 130/85 mm Hg sunt considerate la limită și trebuie urmărite de către medic.
Hipertensiunea debutează fără simptome și netratată conduce la boli cardiovasculare grave, ducând, în cele din urmă, la deces. Este cea mai răspândită cauză a mortalității atât în România, cât și în Europa, iar jumătate dintre cei care suferă de această boală nu știu că o au. Singurul mod prin care știi dacă ai sau nu hipertensiune este să îți măsori regulat tensiunea arterială.
Verificarea tensiunii arteriale este simplă, rapidă și nedureroasă. În acest scop, este recomandată folosirea unui dispozitiv electronic care este prins de partea de sus a brațului. Manșeta sau banda strânge brațul timp de câteva secunde, apoi se eliberează.
Pentru obținerea unor valori corecte este important să fie respectate câteva reguli simple: persoana căreia i se măsoară tensiunea trebuie să fie liniștită, să stea cu picioarele pe podea, să nu vorbească și să nu fi mâncat în ultima oră.