UPDATE Mircea Băsescu a încheiat formalităţile la poliţie şi se îndreaptă spre Penitenciarul Poarta Albă, unde îşi va ispăşi pedeapsa, anunţă România TV.
UPDATE Mircea Băsescu a ajuns la poliţie. Avocatul său anunţă că a atacat la Curtea Constituţională un articol de lege privind traficul de influenţă, acuzaţie pentru care a fost condamnat Mircea Băsescu.
UPDATE Mircea Băsescu a plecat de acasă cu maşina, la volan aflându-se avocatul său. Apărătorul lui Mircea Băsescu a declarat că merg la poliţie, pentru a vedea care este procedura de urmat.
De asemenea, avocatul a mai adăugat că vor încerca să caute o cale extraordinară de atac.
UPDATE Minuta instanţei
Dec.- În baza art.421 pct.1 lit. b Cod procedură penală, respinge apelurile declarate de apelantul inculpat CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN şi apelantul ANGHEL FLORIN împotriva sentinţei penale nr.5/08.01.2016 pronunţată de către Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.5412/118/2014, ca nefondate.
În baza art.421 pct.2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi apelantul inculpat BĂSESCU MIRCEA împotriva aceleiaşi sentinţe penale.
Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.291 alin.2 Cod penal, în referire la art.112 alin.1 lit. d Cod penal, dispune confiscarea specială de la inculpatul CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN a sumei de 265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii.
În baza art.422 raportat la art.393 alin.3 Cod procedură penală, ridică măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei nr.227/P/2014 din 08.07.2014 asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului BĂSESCU MIRCEA
Înlătură din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind confiscarea specială a sumei de 265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii, de la inculpatul BĂSESCU MIRCEA.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.
În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă apelanţii CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN şi ANGHEL FLORIN la plata a câte 800 lei cheltuieli judiciare către stat.
În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, restul cheltuielilor judiciare avansate în faza apelului rămân în sarcina statului.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică, azi 16.06.2016.
UPDATE Traian Băsescu a avut o primă reacţie după aflarea sentinţei. El a scris pe Facebook că nu va comenta sentinţa judecătorilor.
„În privinţa condamnării fratelui meu nu am de făcut nici un comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu.
Este o hotărîre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată din cîte înţeleg”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.
UPDATE Mircea Băsescu a declarat, în exclusivitate pentru România TV, că se aştepta la această sentinţă, dar i se pare nedreaptă.
„Cum să mi se pară? Nedreaptă”, a declarat telefonic Mircea Băsescu.
UPDATE Mircea Băsescu a ajuns acasă, urmând să se predea pentru a fi transferat la penitenciar.
Avocatul său a ajuns şi el la reşedinţa lui Mircea Băsescu, declarând că sentinţa i se pare nedreaptă.
Mircea Băsescu a petrecut aproape un an în stare de arest (preventiv sau la domiciliu), perioadă care va fi scăzută din pedeapsă. De asemenea, el are peste 60 de ani, ceea ce îi permite să fie eliberat condiţionat după o treime din executarea pedepsei.
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l scoate din închisoare. Magistrații au dispus ca și Marian Căpățână să își execute condamnarea, în același dosar, de 3 ani de detenție pentru complicitate la trafic de influență.
Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 265.000 de euro de la Marian Căpăţână, dar şi ridicarea sechestrului instituit pe bunurile lui Mircea Băsescu.
Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost trimiși în judecată în iunie 2014 de către procurorii DNA, pentru trafic de influență și respectiv complicitate la trafic de influență, iar în luna noiembrie a aceluiași an a început derularea procesului.
După ce au fost cercetați în stare de arest preventiv, judecătorii au înlocuit respectiva măsură cu cea a arestului la domiciliu și, ulterior, cu controlul judiciar.
Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 — 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpățână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl acestuia (Sandu Anghel), precum și a altor cereri incidente în cauză, cu scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă au fost trimişi în judecată în iulie 2014, pentru trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influență. Procurorii DNA îl acuză pe fratele preşedintelui că a promis că poate interveni pe lângă judecători pentru eliberarea lui Bercea Mondial din închisoare.
COMUNICAT DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
BĂSESCU MIRCEA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență;
CĂPĂȚÎNĂ MARIAN ADRIAN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la infracțiunea de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis inculpatului Băsescu Mircea suma de 250.000 de euro, prin intermediul inculpatului Căpățînă Marian Adrian, în schimbul promisiunii inculpatului Băsescu Mircea că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.
Inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților și poate obține o situație favorabilă pentru tatăl denunțătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro inculpatului Căpățînă Marian Adrian în același scop.
Intervalul de timp în care denunțătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpățînă Marian Adrian este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).
Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător inculpatului Căpățînă Marian Adrian, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro.
Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Căpățînă Marian Adrian și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiți de la denunțător.
După pronunțarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunțătorul și membrii familiei sale au pretins restituirea banilor dați inculpaților.
În acest sens, până la data de 26.02.2012, inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către inculpatul Căpățînă Marian Adrian.
Deși cei doi inculpați au restituit o parte din banii primiți, aceștia l-au asigurat în continuare pe denunțător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenței în vederea obținerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.
La 28.02.2012, la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către tatăl denunțătorului. La termenul din 21.03.2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei și s-a acordat un nou termen, la 25.04.2012. La acest din urmă termen s-a dispus respingerea cererii de strămutare.
În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților Băsescu Mircea și Căpățînă Marian Adrian.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.