Prof.univ.dr. Mircea Beuran, şeful Clinicii Chirurgie 3 de la Spitalul Floreasca, a atras atenţia că îndulcitorii ciclamaţi sunt compromişi şi, dacă bem un ceai sau o cafea, este mai bine să alegem zahărul, în cantităţi mici.
”Sunt nişte îndulcitori naturali la care… dar îndulcitorii aceştia ciclamaţi sunt deja compromişi. Vedem că de multe ori, în diferite ipostaze, când consumi o cafea, un ceai, îndulcitorul poate să fie zahăr sau îndulcitorul ciclamat. Preferabil să iei 5 grame de zahăr, că e sub doză, decât să îţi iei o pastiluţă-două de ciclamat”, a declarat Mircea Beuran, luni seară, la Medika TV.
Medicul a mai spus că, pentru un om, cantitatea de zahăr este de maxim 8 cubuleţe de zahăr cubic pe zi. Medicul a vrbit şi despre consumul de sare, avertizând, mai ales pentru cei care nu au voie să consume sare, că în alimente se găseşte un procent suficient de sodiu.
De asemenea, medicul spune că s-au inventat gadgeturi pentru cei care nu au voie să mănânce sărat. ”Am citit recent că la expoziţia aceasta de inovaţii care a fost la Los Angeles, de curând, pentru cei care nu au voie sare, a apărut o lingură inteligentă, care mâncarea nesărată, când o duci cu lingura aceea la gură, atingerea buzelor şi a limbii de gură, dă senzaţia că mânânci sare. Vedem că aceste gadgeturi caută să îmbunătăţească aşa cum sunt tot felul de gadgeturi pe care le porţi şi îţi arată ritmul inimii, glicemia. Sigur, aceste gadgeturi costă şi nu toată lumea şi le permite”, a mai spus Beuran.
Medicul Mircea Beuran: Bolile digestive ocupă un loc trei în patologia noastră, după accidentele neurovasculare şi accidentele cardiovasculare/ Mâncarea procesată este de vină, dar nu numai
Prof. univ. dr. Mircea Beuran, medic primar chirurgie generală, a subliniat, luni seară, că bolile digestive se află pe locul al treilea în rândul patologiilor la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, după cele neurovasculare şi cardiovasculare. Alimentaţia procesată este de vină, dar nu este singurul factor care duce la îmbolnăvire, a transmis medicul.
”Bolile digestive ocupă un loc trei în patologia noastră, deoarece sunt în locurile 1-2 accidentele neurovasculare şi accidentele cardiovasculare şi pe locul al treilea este această patologie gastro-intenstinală. Patologia aceasta are şi o incidenţă mare şi sunt şi boli digestive des întâlnite. Dacă ne gândim la organul care este o ţintă importantă şi el este un element de funţionalitate maximă pentru organismul nostru, el este ficatul. Apoi ulcerele de tot felul, bolile inflamatorii ale tubului digestiv”, a declarat Mircea Beuran, luni seară, la Medika TV.
Constantin Dulcan, despre regula celor 7 ore de somn şi rugăciunea rostită de 7 ori pe zi
Acesta atrage atenţia că sunt peste un milion de pacienţi cu hepatită B şi tot atâţia cu hepatită C. ”Avem un milion şi ceva de pacienţi cu hepatită B. Hepatita B se vaccinează. Lucrul acesta ar trebui bine înţeles de populaţie. Orice hepatită pe care ai face-o, B, C… şi C e tot cam un milion, dar are un alt tip de tratament, nu fac altceva decât perioadele cu hepatită acută cu hepatită cronică se transformă, datorită stilului de viaţă, la foarte mulţi, în ciroze şi o importantă parte din ciroze se transformă în cancere hepatice. Este un lucru important de ştiut deoarece stă la bază excesul de alcool, o alimentaţie necorespunzătoare. Avem şi un exces de patologie care poate să apară prin determinări genetice. Tubul acesta digestiv este una dintre cele mai mari porţi de intrare a multor factori care aduc cu ei risc în sănătatea oamenilor”, a spus Beuran.
Întrebat dacă stilul de viaţă dictează modul în care ne alegem cu o anumită patologie, Beuran s-a referit în principal la alimentaţia nesănătoasă.
Mircea Beuran a explicat că un somn bun ar trebui să dureze 6-8 ore.
”În acest trepied al vieţii şi sănătăţii omului, înseamnă alimentaţie, mişcare şi somn. Dacă există un echilibru în aceşti trei piloni, deja funcţiile vitale ale organismului sunt performante. Dacă vorbim despre alimentaţie, aceasta, la ora actuală, de la alimentaţia tradiţională cu care noi am crescut, s-a bazat foarte mult pe alimentele care nu erau procesate. Erau alimentele care proveneau din natură, le prelucra fiecare, îşi făceau conservele se mânca alimente de primăvară, de vară, pe sezon, specifice. La ora actuală este un melanj de bunătăţi. Dar ce nu vrea să se înţeleagă, avem nişte cicluri ale vieţii noastre, anumite performanţe pe care vrem să le doborâm nu ne lasă modul în care noi suntem aduşi pe lume, am căutat să schimbăm. Mâncarea asta procesată, cu toate că noi o criticăm, dar nu numai ea este de vină. De vină sunt mulţi factori. S-a pierdut controlul multor din proprietăţile pământului care se cultivă”, a mai spus Beuran.
De asemenea, Beuran a subliniat că factori precum consumul de alcool, tutun, consumul de medicamente, în special antibiotice, duc la probleme digestive grave, dar şi la alte probleme cum ar fi tulburări endocrine, creşterea de polipi etc.
”Somnul este ca încărcătorul pentru telefon. La un moment dat este nevoie să ne odihnim, iar dacă aceasta nu este suficentă, nici nou nu suntem a doua zi eficienţi”, a spus Beuran. Beuran a explicat că un somn bun ar trebui să dureze 6-8 ore.