La ultimul termen al dosarului în care este judecat pentru corupţie, fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma le-a explicat magistraţilor împrejurările în care au fost încheiate, în anul 2012, contracte fără licitaţie cu mai multe firme pentru deszăpezirea drumurilor din judeţ.
„Am alocat pentru aceste contracte, de 30 de zile, suma de 1.879.000 lei, urmărind să nu depăşesc la fiecare contract limita legii, de 100.000 de euro. Dumnezeu mi-a dat dreptate. Furtuna de zăpadă abătută asupra judeţului Prahova, în perioada 8 – 14 decembrie 2012, m-a prins pregătit. A fost o tornadă care a rupt liniile de înaltă tensiune, au rămas peste 30.000 de abonaţi fără energie electrică, respectiv case, şcoli, firme, în oraşele Breaza, Comarnic, Sinaia şi Câmpina”, a declarat Mircea Cosma în sala de judecată.
Cosma a fost susţinut de avocatul său, care a spus că măsurile luate de fostul preşedinte al CJ Prahova au fost în favoarea oamenilor.
Avocatul a fost întrerupt de preşedintele completului de judecată, Iulian Dragomir, care i-a replicat: „Ştim, e vorba de zăpezile din Kilimanjaro care au venit în Prahova”.
În noiembrie 2016, Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul său, Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare cu executare.
În acelaşi dosar, omul de afaceri Răzvan Alexe a primit 2 ani şi 6 luni cu executare, iar fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare.
Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Omul de afaceri Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, de luare de mită şi abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Răzvan Alexe.
Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova – şi anume la Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină de la CJ Prahova trei lucrări de modernizare/ întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.
Cele trei lucrări se referă la obiectivele: „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”, „Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi „Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013”.