Europarlamentarul Mircea Diaconu judecă lucrurile din perspectiva legilor democraţiei. „Până la urmă, un guvern sau o guvernare trebuie să ajungă într-un punct al bilanţului – vorbesc de guvernarea cealaltă. Domnul Ponta trebuia să ajungă într-un punct al bilanţului. Bilanţul îl fac cetăţenii, votul următor decide clar dacă a fost bine sau rău, ăsta e mecanismul. Dacă cineva intervine pe traseu, atunci să-şi asume! (…) Asta e democraţia. Ceva imperfect, poate, de acord, dar altceva mai bun nu s-a inventat încă. Şi dacă cumva greşeşti făcând o asemenea construcţie, n-ai decât sau mi se pare firesc să spui: «Am greşit!». Nu să spui: «Nu e treaba mea!». Sau: «Copilul ăsta nu e al meu! A ieşit din mine, dar nu e al meu!». Ba da, este al tău!”, spune Mircea Diaconu, citat de ring.
Analistul politic Bogdan Chirieac, despre răcirea relaţiilor dintre preşedinte şi premier. „În urma dezastrului Guvernării Cioloş, în mod natural, preşedintele Iohannis încearcă să se distanţeze de acest Executiv. Şi aşa preşedintele a scăzut în sondaje. Până la urmă, şi pentru România este bine ca dl Iohannis să încerce să se distanţeze clar de acest guvern venit de nicăieri şi care va merge niciunde. Totuşi, în şase luni, să obţii performanţa de a fi mai slab decât ultimul Guvern Boc este foarte dificil”, a declarat Bogdan Chrieac.
„Nu cred că preşedintele Iohannis îşi mai doreşte un guvern al său. PNL-ul, după cum vedem, chiar nu reuşeşte să se regrupeze, să se structureze şi să aibă coerenţă. Ca urmare, mă aştept la un rezultat foarte slab al PNL-ului la locale şi la parlamentare. Deci, dl Iohannis va numi probabil pe cineva de la PSD ca să formeze guvernul în toamnă”, susţine Chirieac.