Mircea Diaconu a murit sâmbătă dimineață, după ce a pierdut lupta cu o boală cruntă – cancerul de colon.
Născut în Ajunul Crăciunului, marele actor fi împlinit, peste câteva zile, 75 de ani.
Diaconu, considerat unul dintre cei mai importanți actori români ai ultimelor decenii, lasă în urmă zeci de roluri memorabile în filme și piese de teatru.
Primul film relevant în care a jucat a fost ”Nunta de piatră” (1973), regizat de Dan Pița și Mircea Veroiu. Doi ani mai târziu, Diaconu colabora din nou cu Pița, la ”Filip cel bun”, peliculă în care a demonstrat că este un actor pe cât de valoros, pe atât de impresionant în roluri dramatice.
În 1975, Mircea Diaconu fost distribuit în capodopera ”Actorul și sălbaticii”, în rolul polițistului desemnat să-l protejeze pe actorul Constantin Tănase, interpretat de Toma Caragiu.
În aceeași perioadă, Diaconu și Caragiu au apărut împreună și în celebrul sketch de televiziune ”N-am găsit altă rimă”. Sketch-ul a intrat în istorie atât datorită interpretării magistrale a celor doi, cât și replicii ce dă titlul, spusă obsesiv chiar de Diaconu.
Anul 1976 reconfirmă talentul uriaș al lui Mircea Diaconu, datorită capodoperei cinematografice ”Mere roșii”, regizate de Alexandru Tatos. Scenariul filmului a fost scris de Ion Băieșu, inspirat de romanul său ”Balanța”. Același roman avea să inspire, în 1992, un alt film emblematic, ”Balanța” lui Lucian Pintilie.
În 1978, Mircea Diaconu deschide, alături de Ilarion Ciobanu și Ovidiu Iuliu Moldovan, seria de filme despre ardelenii ajunși în Vestul Sălbatic – ”Profetul, aurul și ardelenii”, ”Artista, dolarii și ardelenii” și ”Pruncul, petrolul și ardelenii”. Prestația lui în rolul Romi a demonstrat versatilitatea actorului, acesta dovedindu-se extrem de convingător atât în roluri dramatice, cât și în comedii.
În 1981, Diaconu joacă într-o altă capodoperă cinematografică – ”De ca trag clopotele, Mitică?”, regizată de Lucian Pintilie, după scrierile lui Ion Luca Caragiale. Marele actor a interpretat rolul spumos al spițerului Iordache din ”D’ale carnavalului”.
Un mai târziu, marele actor intră iar în universul lui Caragiale, într-o punere în scenă, la teatru TV, a piesei ”O scrisoare pierdută”.
Citește și În cât timp crește un brad. După câți ani ajunge, de fapt, în casa ta, de Crăciun
În 1983 și 1985, Mircea Diaconu este protagonistul unei alte serii de comedie pentru marele ecran – ”Buletin de București” și ”Căsătorie cu repetiție”, în care a avut-o parteneră pe Catrinel Dumitrescu.
După 1989, cele mai cunoscute roluri ale sale au fost în filmele lui Nae Caranfil ”Asfalt Tango” (1996) și ”Filantropica” (2002). Replici din ”Filantropica”, spuse de Mircea Diaconu și Gheorghe Dinică, au devenit atât de populare încât au intrat practic în folclorul urban.
Ultimul său rol de film a fost în 2017 – ”Limani”, regia Viorel Sergovici.
Pe scena de teatru, Diaconu a jucat, la Bulandra și Nottara, în piese scrise nume uriașe ale dramaturgiei, precum Shakespeare, Gogol și Moliere.
După Revoluție, Mircea Diaconu a făcut și politică. A fost membru fondator al Alianței Civice, în 1990, și membru al Partidului Național Liberal, între 2008 și 2014, obținând un mandat de senator din partea acestei formațiuni politice.
Între 2014 și 2019, a fost europarlamentar, apoi a candidat ca independent la președinția României, susținut de ALDE. A ieșit pe locul 4 în primul tur al alegerilor. Despre acea candidatură, Diaconu spunea, acum circa un an, că a fost ”ca un accident”.
”Candidatura la prezidențiale a fost ca un accident. Eram seară, se lansau, se trâmbițau, și mi-am dat seama că era o construcție care ducea la ce a dus. Parcă era făcut un drum curat ca domnul Iohannis să mai facă un mandat. Și nu mi se părea normal și logica nu mi se părea normală și neconstituțională”, spunea el.
Mircea Diaconu a fost și membru în Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), director al Teatrului Nottara și profesor de actorie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București.
Pentru o scurtă perioadă, între 7 mai și 29 iunie 2012, a fost și ministru al Culturii.
Citește și Ce semnificație are purtarea cruciuliței la gât. Puțini oameni știu adevărata valoare a acesteia