Mircea Dinescu, dezvăluiri despre dosarul lui Traian Băsescu de la CNSAS. Cunoscutul poet a fost membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității timp de opt ani.
Poetul spune că dosarul lui Traian Băsescu de la CNSAS era format doar dintr-o copertă, de pe vremea când fostul președinte era student la Institutul de Marină din Constanța.
”Eu am fost la CNSAS opt ani de zile. La CNSAS, în afară de un carton pe care scria numele elevului Traian Băsescu cu un ”x”, care ar fi fost informator la școala de marină, nu am avut absolut niciun document. Documentele erau în brațele lui Măgureanu, în brațele moștenitorului lui Măgureanu și în brațele tuturor moștenitorilor lui Măgureanu până în vremea lui Iohannis.
Deci în afară de un carton, o copertă de la școala de marină, Traian Băsescu nu avea nimic la CNSAS. E ca și cum el n-ar fi existat după asta (după școala de marină- n.r.).Vreme de opt ani, noi, la CNSAS, n-am avut niciun document.
Când lucram la CNSAS, eu spuneam: nouă ni se dau numai paie, nu ni se dă și bobul de grâu. Culesul dosarelor a fost că au cules ei boabele și ne-au dat nouă paiele. Și pe noi ne înjura lumea că nu facem nimic la CNSAS. Păi, dacă nu aveam documentele? Băsescu vorbea liniștit pentru că știa că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”, a declarat Dinescu la emisiunea Insider politic.
Judecătorii ÎCCJ au decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Traian Băsescu a semnat note informative cu numele de Petrov.
„Admite excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian, împotriva Sentinţei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragoş Marian împotriva Încheierii de amânare a pronunţării, din data de 05 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Admite cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Ciuvică Mugur-Cristian, în interesul intimatului-reclamant Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Definitivă”, se arată în sentinţa ÎCCJ.
După ce judecătorii au decis că a fost colaborat al Securităţii, Traian Băsescu va rămâne fără susținerea financiară de 16848 RON acordată de Statul Român – Indemnizație de fost Preşedinte al României. De asemenea, rămâne fără protecție personală – asigurată de SPP, fără consilier şi un şef de cabinet acordate de Statul Român, fără autoturism cu şofer și cabinet de lucru, fără reşedinţa oficială din Strada Gogol.