Vicecampionul olimpic Mircea Dobrescu, alias „Hercule de buzunar,” a murit

Fostul boxer Mircea Dobrescu, câștigător al medaliei de argint la categoria muscă (51 de kilograme) la Jocurile Olimpice de la Melbourne (1956) s-a stins din viață astăzi, la vârsta de 84 de ani.
Alina Costache
06 aug. 2015, 12:28
Vicecampionul olimpic Mircea Dobrescu, alias

Mircea Dobrescu a participat la trei ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice de vară (1952, 1956, 1960), obțințând cea mai bună perfomanță a carierei cu 59 de ani în urmă. Mircea Dobrescu a fost campion al României la categoria muscă în 1953, 1955, 1957, 1959, 1960 și 1961.

Mircea Dobrescu s-a născut pe 5 septembrie 1930 în satul Cotorca din judeţul Bu­­zău. A început boxul în 1948 la Brăila la vârsta de 18 ani, după care a ajuns la Bu­­cureşti la fostul club CCA, actualmen­te CSA Steaua, unde l-a avut antrenor pe Marcu Spakov. Acesta a spus despre Mircea Dobrescu că a fost „cea mai precisă ma­şinărie de box pe care am avut ocazia să o văd şi să o antrenez. A înfruntat pu­gi­lişti care au ajuns pe cele mai înalte culmi ale boxului profesionist. Rămân cu regretul în suflet că, în câteva meciuri-cheie, ghi­­­ni­oanele şi arbitrii judecători l-au pri­vat de titlul olimpic la Melbourne în 1956“.

Mircea Dobrescu era, alături de Titi Du­mitrescu, ultimul mohican al nobilei arte româneşti din anii ’50. 

Titlu olimpic furat

Mircea Dobrescu ar fi trebuit să câştige titlul de campion olimpic în 1956, însă arbitrii finalei disputate împotriva britanicului Spinks au schimbat deliberat rezultatul. Australia era colonie britanică la acea vreme, astfel încât Jocuri­le Olimpice au fost organizate de englezi. De aici se deduce simplu de ce en­glezul Spinks a avut câştig de cauză. „A avut ­cinci meciuri până în finala. Arbitrii l-au avantajat pe Spinks, care a câştigat aurul, iar Mirceluşul meu a luat argintul. Maes­trul Popa, antrenorul lotului naţio­nal de box de atunci, mi-a spus că publicul a fost foarte dezamăgit de decizia arbitri­lor. Din acest motiv, Nicolae Linca a câş­tigat cu foar­te mare uşurinţă titlul de cam­pion olim­pic la altă categorie, ca să com­pen­se­ze“, a dezvăluit Mioara Dobrescu pentru sportevolution.ro.

Dar în palmaresul lui Mircea Dobrescu nu figurează doar medalia olimpică de argint de la Melbourne. Înainte de 1956 a de­venit campion mondial universitar, vice­campion european, de şapte ori campion naţional. Preţul plătit pentru aceste rezultate de invidiat a fost destul de scump. De multe ori, nea Mircea a fost ne­voit să boxeze cu mâna dreaptă luxată. „Au fost meciuri în care puteam boxa doar după ce făceam injecţii în mână. Cu 20 de minute înainte să urc în ring, doctorii îmi făceau novocaină. Luxaţia am fă­cut-o din cauza loviturilor pe care le-am apli­cat adversarilor“, îşi amintea acum doi ani fostul vicecampion olimpic al României.

A fost decorat de Ceauşescu

În vremea anilor ’50, sportul era practicat de plăcere, iar mirajul îmbogăţirii din sport era inexistent. Aşa se face că perfor­merii acelor vremuri erau răsplătiţi cu pre­mii derizorii: teneşi, ciocolată sau sto­fă. Ceea ce conta însă cel mai mult era re­cunoştinţa pe care mai-marii statului o ară­tau sportivilor. Însuşi Nicolae Ceau­şes­cu i-a premiat pe toţi cei patru pugilişti care s-au întors acasă cu medalii de la Mel­bourne. „După Jocurile Olimpice din Australia, a fost primit de Ceauşescu ­chiar pe Aeroportul Băneasa. A fost de­corat în sala de protocol a aeroportului, iar Ceauşescu le-a strâns mâna la toţi patru. Din partea statului a primit şi ceva bani, dar au fost puţini. Acum primeşte rentă viageră de pe urma medaliei olimpice. Mirceluşul meu a făcut box de plă­ce­re, nu pentru bani, pe vremea aceea nu se gândea niciun sportiv la bani“, spunea doamna Mioara.

Francezii l-au numit „Hercule de buzunar“

Succesele obţinute în întreaga carieră i-au impresionat chiar şi pe străini în acele vremuri de dulce amintire pentru Mir­cea Dobrescu. De pildă, ziariştii fran­cezi l-au nimit „Hercule de buzunar“ da­to­rită faptului că era mic de statură, dar avea o musculatură puternic dezvoltată, iar calităţile tehnice şi fizice l-au ajutat să de­vină vedeta marilor confruntări inter­na­ţionale.
S-a lăsat de box în 1982 la vârsta de 52 de ani, timp în care a boxat în peste 200 de meciuri. Din cei 52 de ani, 20 i-a petrecut ca sportiv al Stelei. A mai activat la cluburi din Buzău şi Brăila. Antrenorul se­cund al lotului naţional din anii ’50, Con­stantin Nour, a rezumat succint impresionanta carieră a lui Mircea Dobrescu: „a fost cel mai complet boxer român, dar şi cel mai ghinionist. Din palmaresul său amintim participarea la trei ediţii ale Jocuirilor Olimpice, Helsniki 1952, Melbourne 1956 şi Roma 1960, la cinci Campionate Europene. În 1954 a devenit cam­pion mondial universitar, iar în 1960 campion balcanic“.
Acum, la cei 82 de ani, nea Mircea nu are niciun regret, nici măcar că nu a pă­ră­sit România atunci când i s-a oferit oportunitatea de a pleca. Este bucuros că destinul l-a împins către box, un sport care i-a adus multe satisfacţii: „Dacă aş mai fi tâ­­năr, tot box aş face. Boxul e un sport băr­bătesc, un sport demn pentru cei care ştiu să-l aprecieze. Nu regret nimic din ce am făcut în viaţă, nu regret că am ales să rămân în România, deşi am avut câteva oferte de a pleca în străinătate. Le-am refuzat pe toate, deoarece am fost convins că «fie pâinea cât de rea, tot mai bună-n ţara mea»“.

Glaucomul i-a curmat vederea

Mircea Dobrescu era orb de aproape patru ani din cauza bolii numite glaucom, boală pe care a moştenit-o genetic de la mama sa. Cu o lacrimă în colţul ochiului, doamna Mioara povesteşte calvarul prin care a tre­cut soţul ei.

DailyBusiness
Noi locuri de muncă în România. O companie uriașă se mută din Bulgaria în țara noastră
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
Leguma, cultivată la greu în România, la care prețul a explodat în acest an. Cât a ajuns să coste astăzi
Capital.ro
Anunț pentru românii cu sobe pe lemne. Comisia Europeană a dat ordin. România are termen până în 2030
Playtech.ro
A murit jurnalistul TVR Dragoș Tăbăran. Ce a pățit fostul corespondent de război
DailyBusiness
1.500 lei pe cardurile românilor. Află cine primește
Adevarul
Fostul comandant al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, s-a împotrivit incursiunii în Kursk. Obiecțiile generalului
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
EXCLUSIV. Cum a "infectat" Mossadul pagerele Hezbollah. Operațiunea, pas cu pas
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Cum arată Betty Salam acum, la 6 luni după Asia Express 2024. Are și mai multe kilograme ca la TV. Mesajul ei pentru cei care o critică
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Când vor primi pensionarii restul de bani din pensiile recalculate greșit. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii Publice
Capital.ro
Ilegal pe domeniul public. Legea se aplică în toată România: Se cer despăgubiri!
StirileBZI
Dispare permisul auto! Unde se introduce Cardul My Number
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Incident periculos pe o trecere de pietoni din Galați
MediaFlux
SUA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI! Au anunțat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...