Mircea Dobrescu a participat la trei ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice de vară (1952, 1956, 1960), obțințând cea mai bună perfomanță a carierei cu 59 de ani în urmă. Mircea Dobrescu a fost campion al României la categoria muscă în 1953, 1955, 1957, 1959, 1960 și 1961.
Mircea Dobrescu s-a născut pe 5 septembrie 1930 în satul Cotorca din judeţul Buzău. A început boxul în 1948 la Brăila la vârsta de 18 ani, după care a ajuns la Bucureşti la fostul club CCA, actualmente CSA Steaua, unde l-a avut antrenor pe Marcu Spakov. Acesta a spus despre Mircea Dobrescu că a fost „cea mai precisă maşinărie de box pe care am avut ocazia să o văd şi să o antrenez. A înfruntat pugilişti care au ajuns pe cele mai înalte culmi ale boxului profesionist. Rămân cu regretul în suflet că, în câteva meciuri-cheie, ghinioanele şi arbitrii judecători l-au privat de titlul olimpic la Melbourne în 1956“.
Mircea Dobrescu era, alături de Titi Dumitrescu, ultimul mohican al nobilei arte româneşti din anii ’50.
Mircea Dobrescu ar fi trebuit să câştige titlul de campion olimpic în 1956, însă arbitrii finalei disputate împotriva britanicului Spinks au schimbat deliberat rezultatul. Australia era colonie britanică la acea vreme, astfel încât Jocurile Olimpice au fost organizate de englezi. De aici se deduce simplu de ce englezul Spinks a avut câştig de cauză. „A avut cinci meciuri până în finala. Arbitrii l-au avantajat pe Spinks, care a câştigat aurul, iar Mirceluşul meu a luat argintul. Maestrul Popa, antrenorul lotului naţional de box de atunci, mi-a spus că publicul a fost foarte dezamăgit de decizia arbitrilor. Din acest motiv, Nicolae Linca a câştigat cu foarte mare uşurinţă titlul de campion olimpic la altă categorie, ca să compenseze“, a dezvăluit Mioara Dobrescu pentru sportevolution.ro.
Dar în palmaresul lui Mircea Dobrescu nu figurează doar medalia olimpică de argint de la Melbourne. Înainte de 1956 a devenit campion mondial universitar, vicecampion european, de şapte ori campion naţional. Preţul plătit pentru aceste rezultate de invidiat a fost destul de scump. De multe ori, nea Mircea a fost nevoit să boxeze cu mâna dreaptă luxată. „Au fost meciuri în care puteam boxa doar după ce făceam injecţii în mână. Cu 20 de minute înainte să urc în ring, doctorii îmi făceau novocaină. Luxaţia am făcut-o din cauza loviturilor pe care le-am aplicat adversarilor“, îşi amintea acum doi ani fostul vicecampion olimpic al României.
În vremea anilor ’50, sportul era practicat de plăcere, iar mirajul îmbogăţirii din sport era inexistent. Aşa se face că performerii acelor vremuri erau răsplătiţi cu premii derizorii: teneşi, ciocolată sau stofă. Ceea ce conta însă cel mai mult era recunoştinţa pe care mai-marii statului o arătau sportivilor. Însuşi Nicolae Ceauşescu i-a premiat pe toţi cei patru pugilişti care s-au întors acasă cu medalii de la Melbourne. „După Jocurile Olimpice din Australia, a fost primit de Ceauşescu chiar pe Aeroportul Băneasa. A fost decorat în sala de protocol a aeroportului, iar Ceauşescu le-a strâns mâna la toţi patru. Din partea statului a primit şi ceva bani, dar au fost puţini. Acum primeşte rentă viageră de pe urma medaliei olimpice. Mirceluşul meu a făcut box de plăcere, nu pentru bani, pe vremea aceea nu se gândea niciun sportiv la bani“, spunea doamna Mioara.
Succesele obţinute în întreaga carieră i-au impresionat chiar şi pe străini în acele vremuri de dulce amintire pentru Mircea Dobrescu. De pildă, ziariştii francezi l-au nimit „Hercule de buzunar“ datorită faptului că era mic de statură, dar avea o musculatură puternic dezvoltată, iar calităţile tehnice şi fizice l-au ajutat să devină vedeta marilor confruntări internaţionale.
S-a lăsat de box în 1982 la vârsta de 52 de ani, timp în care a boxat în peste 200 de meciuri. Din cei 52 de ani, 20 i-a petrecut ca sportiv al Stelei. A mai activat la cluburi din Buzău şi Brăila. Antrenorul secund al lotului naţional din anii ’50, Constantin Nour, a rezumat succint impresionanta carieră a lui Mircea Dobrescu: „a fost cel mai complet boxer român, dar şi cel mai ghinionist. Din palmaresul său amintim participarea la trei ediţii ale Jocuirilor Olimpice, Helsniki 1952, Melbourne 1956 şi Roma 1960, la cinci Campionate Europene. În 1954 a devenit campion mondial universitar, iar în 1960 campion balcanic“.
Acum, la cei 82 de ani, nea Mircea nu are niciun regret, nici măcar că nu a părăsit România atunci când i s-a oferit oportunitatea de a pleca. Este bucuros că destinul l-a împins către box, un sport care i-a adus multe satisfacţii: „Dacă aş mai fi tânăr, tot box aş face. Boxul e un sport bărbătesc, un sport demn pentru cei care ştiu să-l aprecieze. Nu regret nimic din ce am făcut în viaţă, nu regret că am ales să rămân în România, deşi am avut câteva oferte de a pleca în străinătate. Le-am refuzat pe toate, deoarece am fost convins că «fie pâinea cât de rea, tot mai bună-n ţara mea»“.
Mircea Dobrescu era orb de aproape patru ani din cauza bolii numite glaucom, boală pe care a moştenit-o genetic de la mama sa. Cu o lacrimă în colţul ochiului, doamna Mioara povesteşte calvarul prin care a trecut soţul ei.