„Legea nu ne permite decât secţii de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că, atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secţii de votare diferite”, a declarat coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, înaintea unei şedinţe la care participă Liviu Dragnea şi liderii locali ai partidului.
Ideea lui Mircea Drăghici, cel pe care PSD voia să-l propună şef la Autoritatea Electorală Permanentă, este susţinută şi de colegul lui Cătălin Rădulescu. Deputatul a declarat, joi, la RFI, că în mod sigur vor fi secţii de votare separate pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum, iar cine vrea să voteze la consultarea populară va trebui să se deplaseze 10-20 de metri.
Doar că Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului spune altceva. Articolul 15 indice 1 din Legea referendumului 3/2000 prevede că:
„(1) În situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, respectiv pentru alegerea Preşedintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea şi desfăşurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru
alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii”.