Mircea Dumitru: Bacalaureatul teoretic nu poate o soluţie pentru toate tipurile de învăţământ

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, spune că Bacalaureatul teoretic nu poate fi un panaceu sau o soluţie pentru toate tipurile de învăţământ şi susţine introducerea unor forme diferenţiate de certificare a finalului studiilor care, împreună cu învăţământul profesional, să fie soluţii de rezolvare a problemelor numărului tot mai mare al elevilor care nu promovează examenul de Bacalaureat.
Iulian Tudor
24 aug. 2016, 11:45
Mircea Dumitru: Bacalaureatul teoretic nu poate o soluţie pentru toate tipurile de învăţământ

Ministrul Educaţiei spune că examenul de Bacalaureat trebuie diversificat, pentru a răspunde mai mult profilului şcolii absolvite.

„Pe lângă mai multe filiere şi mai multe tipuri de bacalaureat, dar chiar şi în interiorul acestui bacalaureat teoretic ar trebui să fie o flexibilitate mai mare, să răspundă mai mult profilului şcolii pe care o absolvă elevul sau eleva respectivă”, a precizat ministrul.

Ministrul Educaţiei susţine că examenul de bacalaureatul nu poate fi o soluţie pentru absolut toate tipurile de formare, de aceea ar trebui să fie forme diferenţiate de certificare a finalizării studiilor liceale.

Ministrul Educaţiei, avertisment pentru profesori după rezultatele la BAC 2016 şi Evaluare Naţională 2016

„Ne propunem să avem şi forme diferenţiate de certificare a finalului studiilor, a tipurilor de bacalaureat. Bacalaureatul acesta teoretic nu poate fi un panaceu, nu poate fi o soluţie pentru absolut toate tipurile de formare, pregătire şi de învăţare. Cu siguranţăm şcolile care timp de ani de zile nu au putut să producă niciun absolvent care să aibă diploma de bacalaureat, avem anumite probleme pe care trebuie să le rezolvăm în interiorul acelei şcoli”, a explicat ministrul, potrivit News.ro.

În ceea ce priveşte zecile de şcoli care de ani de zile au promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat, ministrul Educaţiei spune că aceasta este o problemă de sistem, de aceea trebuie găsite soluţii sistemice, nu conjucturale. De fapt, problema rezultatelor slabe la bacalaureat are rădăcini în învăţământul gimnazial.

Pe de o parte, trebuie să ne uitam la gimnaziu, pentru că mare parte din aceste probleme de acolo vin. Purtam o discuţie zilele acestea şi un profesor mi-a spus: „Dacă elevul vine din gimnaziu cu lipsuri elementare, ce pot eu face în 4 ani?”. Şi înţeleg acest tip de abordare. Cred, aşadar, că trebuie insistat asupra gimnaziului: calitatea educaţiei, resurse umane şi incluziune. Apoi, în câteva luni vom pune la punct învăţământul profesional dual. Dorim foarte mult ca şcolile de meserii, şcolile profesionale să fie mai puternice, mai active şi să producă o educaţie şi o formare de calitate”, a spus Mircea Dumitru.

Mircea Dumitru a adăugat că la aceste soluţii de viitor se adaugă învăţământul profesional, care le permite tinerilor să termine studiile cu o meserie.

„Cred că această diversificare a învăţământului, alături de învăţământul cunoscut cu valenţe teoretice, învăţământ profesional va fi una dintre soluţiile în viitor, astfel încât mai mulţi tineri să poată să termine studiile cu o anumită meserie, cu o anumită formare”, a precizat Mircea Dumitru.

Ministrul Educaţiei a precizat că în septembrie sau octombrie va discuta cu directorii şcolilor în care promovabilitatea la bacalaureat a fost zero sau foarte scăzută, pentru a face o analiză şi a trage o concluzie privind viitorul acestor unităţi de învăţământ.

„Anual acesta au fost 40.000-50.000 de tineri care nu au promovat Bacalaureatul din promoţia 2016. Probabil o soluţie pentru ei este să intre într-o şcoală de meserii, dar să punem la punct sistemul”, a mai spus Mircea Dumitru, în interviul pentru News.ro.

El a mai spus că nu ministrul Educaţiei închide şcoli în situaţia în care acestea nu au elevi promovaţi la Bacalaureat sau nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, dar, dacă există recomandări din partea ARACIP de a închide o clădire şcolară, el va aprobă acest lucru, dar să fie ca ultimă soluţie.

Avem în vedere analiza liceelor care nu au avut niciun absolvent cu dipolmă de bacalaureat. Sunt localităţi mici care ne semnalează că şcolile funcţionează în clădiri vechi care nu au autorizaţie sanitară. Eu sunt adeptul respectării legii. Pe de altă parte, o şcoală în comunitate este extrem de importantă nu doar pentru elevi ori profesori, ci pentru întreaga comunitate de acolo. De aceea văd această variantă ca o soluţie ultimă, extremă, daca vreţi. Pentru că, până să se ajungă la asta, trebuie găsite soluţii de rezolvare. Şi stiu că acolo unde este voinţa, lucrurile se întâmplă.Nu eu decid, dar dacă există o astfel de propunere din partea ARACIS, ministerul aprobă”, a precizat ministrul.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Actele de identitate, modificări importante. Se aplică de la 1 martie 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
DNA l-a reținut pe primarul din Sinaia, acuzat de luare de mită și alte infracțiuni
MediaFlux
DONALD TRUMP AMENINȚĂ RUSIA! LOVITURĂ pentru PUTIN privind RĂZBOIUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București