Mircea Dumitru: Dacă nu găseam o soluţie să le autorizăm provizoriu, nu mai aveam şcoli doctorale în universităţi

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, a declarat vineri, la reuniunea Consiliului Național al Rectorilor (CNR), care se desfășoară la Târgu Mureș, că dacă nu se găsea o soluție de autorizare temporară nu mai existau școli doctorale în nicio universitate din România, întrucât cei responsabili nu și-au făcut temele din timp.
Filip Stan
07 oct. 2016, 16:27
Mircea Dumitru: Dacă nu găseam o soluţie să le autorizăm provizoriu, nu mai aveam şcoli doctorale în universităţi

„O altă soluție în coridorul de timp pe care l-am avut la minister, decât aceea de a autoriza provizoriu școlile doctorale, nu am putut găsi. Dacă este vreuna mai bună din punct de vedere juridic, să o discutăm. Dar să găsim o soluție prin care școlile doctorale totuși să continue să funcționeze cred că este mult mai bine decât să nu funcționăm, pentru că acesta era contextul aplicării legii. Dacă nu aveam posibilitatea ca prin ordin de ministru să le autorizăm provizoriu, în momentul de față nu mai aveam școli doctorale la nicio universitate. Sigur că vi se pare nedrept și chiar este nedrept ca la școli doctorale cu tradiție la universități din România și la școli care acum se dezvoltă și cresc foarte bine, este o nedreptate să spunem că „suntem doar provizoriu autorizați”. Dar a cui e vina, dacă știam că legea o să se aplice implacabil din august 2016?”, a arătat ministrul, răspunzând unor nemulțumiri exprimate pe marginea provizoratului acestor școli, în cadrul CNR.

Mircea Dumitru a subliniat că soluția pe care a găsit-o a fost, în primul rând, aceea de a permite înmatricularea unei noi generații de doctoranzi și pentru a da posibilitatea celor deja înmatriculați să își susțină tezele de doctorat și să primească diplomele.

„Și știu că avem încă o problemă cu modul în care urmează să închei studiile de doctorat, să susțină teza și să primească titlul de doctor cei care acum sunt înmatriculați în aceste școli. Evident că e o problemă cum anume să emită o diplomă de doctor o școală care este autorizată doar provizoriu. (…) Sistemul nostru — și aici răspunderea în principal revine Ministerului Educației și agențiilor și mai puțin răspunderea revine direct universităților — are multe restanțe. Suntem restanți! Amânăm foarte mult luarea unor decizii importante. Știm foarte bine de ani buni înainte care sunt scadențele pentru anumite lucruri și pierdem foarte mult timp, foarte multă energie, discutând modele, propunând aproape până la epuizare tot felul de soluții, dar nu reușim să facem pasul următor și să rezolvăm ceea ce ne cere de obicei legea. Școlile doctorale, de când știam de ele că trebuie să fie evaluate și să fie acreditate? Din 2011 știam și acum suntem în octombrie 2016. Deci știam acest lucru, știam că va veni scadența”, a afirmat ministrul Educației.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei: Segregarea este una dintre cele mai dure forme de discriminare. 26% dintre elevii romi învaţă în clase separate

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Cum verifici rapid dacă ai ploșnițe în pat. Testul care îți arată că insectele au ajuns în casa ta
Capital.ro
Atac fără precedent la adresa lui Călin Georgescu: Vom fi surprinși că am votat un debil mintal, două milioane de oameni
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
România, în fața unui mare cutremur. Se anunță prăpăd în aceste zone
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Consumi ketchup din supermarket? Din ce e făcut, de fapt, potrivit lui Dragoș Pătraru
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Lovitură supremă pentru Călin Georgescu. Judecătorii CCR sunt hotărâți. Cine îi ia locul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Un bărbat din Briansk, Rusia, condamnat la 17 ani pentru trădare
MediaFlux
ADEVĂRUL despre ARMATA ROMÂNĂ! S-a aflat ACUM! Pericol MAJOR în caz de RĂZBOI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)